De Russische president Vladimir Poetin kondigde maandag onverwacht aan een groot deel van de troepen in Syrië terug te zullen trekken. Waarom doet hij dit?

Poetin stelt zelf dat de belangrijkste doelen zijn bereikt. 

De Russische leider claimt dat zijn strijdkrachten de voorwaarden voor een vredesoverleg hebben geschapen. Russische toestellen zijn sinds eind september meer dan negenduizend keer opgestegen voor vluchten boven Syrië. Vierhonderd dorpen en nederzettingen kwamen met de hulp van Rusland weer in de handen van de Syrische regering. Ongeveer 10.000 vierkante kilometer werd heroverd. 

Volgens de Russische minister van Defensie, Sergej Shoigu, zijn sinds de Russische interventie tweeduizend rebellen gedood en zeventien commandanten. Volgens het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens zijn ook 1.733 burgers gedood bij Russische luchtaanvallen. 

Maar de timing van Poetin is opmerkelijk. 

De aankondiging komt op het moment dat in Genève vredebesprekingen tussen de Syrische overheid en de oppositie starten. De gespekken worden geleid door de VN en gecoördineerd door Rusland en de Verenigde Staten. Het is waarschijnlijk dat Poetin verwacht dat het besluit om troepen terug te trekken een positief effect heeft op de vredesbesprekingen en de rol van Rusland in die besprekingen en de uitkomst. 

De terugtrekking is een duidelijk signaal aan Assad. 

Zonder Rusland kan de Syrische leider de burgeroorlog onmogelijk winnen. Rusland dwingt Assad de besprekingen in Genève serieus te nemen en de wapenstilstand te respecteren.

Tegelijkertijd houdt Rusland waarschijnlijk genoeg troepen in het land om ervoor te zorgen dat de oppositie niet oprukt, schrijft buitenlandchef Max Fisher van Vox. Ook Joshua Landis, directeur van het Centrum voor Midden-Oosten-Studies aan de universiteit van Oklahoma, zegt tegen de Amerikaanse publieke omroep dat Poetin Assad niet in de steek zal laten. "Hij heeft de machtsbalans veranderd, maar hij laat Assad niet in de steek", aldus Landis. 

Video: Rusland trekt zich terug uit Syrië

Russische vliegtuigen verlaten Syrië
Russische vliegtuigen verlaten Syrië

Mogelijk speelt geld ook een rol. 

Rusland-correspondent Sarah Rainsford van de BBC stelt dat oorlog voeren duur is voor Moskou, helemaal nu de olieprijzen tot een dieptepunt zijn gedaald. Ook kan het zijn dat Poetin streeft naar de opheffing van de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd. Er viel bovendien niet veel meer te winnen voor Poetin in Syrië; ook bij een langdurige inzet van Russische troepen zou Assad de oorlog niet winnen. 

De Syrische oppositie verwelkomt het Russische besluit. 

Een zegsman van de Syrische oppositie zegt dat "het vredesoverleg een positieve impuls krijgt als het Russische plan serieus is". Terugtrekking van de Russen betekent volgens hem dat Assad onder veel meer druk komt te staan om zijn koers te wijzigen. 

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Assad door het besluit van Rusland gedwongen wordt tot een vreedzame transitie te komen om een einde te maken aan de oorlog. Minister Koenders liet in een reactie weten dat de stap van Rusland goed kan zijn voor Syrië.