Uitreiking Willems-Orde, PSV strijdt om kwartfinale Champions League

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 15 maart 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Koning reikt Militaire Willems-Orde uit

Koning Willem-Alexander reikt de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding uit aan het Korps Commandotroepen voor hun buitengewone inzet in Afghanistan. Eind 2014 mocht Willem-Alexander voor de eerste keer de Willems-Orde toekennen, aan oud-commando Gijs Tuinman, ook voor zijn heldhaftig en moedig optreden in Afghanistan. De ceremonie op het Binnenhof in Den Haag begint om 10.00 uur. 

PSV-Atletico Madrid om kwartfinale Champions League

PSV strijdt dinsdagavond met Atletico Madrid om een plaats in de kwartfinales van de Champions League. Een kleine drie weken geleden eindigde de eerste ontmoeting in het Philips Stadion in een doelpuntloos gelijkspel, waardoor PSV de volgende ronde haalt bij een zege of een remise met treffers. De Eindhovenaren beleefden een slechte generale door zaterdag met 1-1 gelijk te spelen tegen sc Heerenveen in de Eredivisie. De wedstrijd in Vicente Calderon begint om 20.45 uur. 

Video: Dit zijn de vijf dingen die u moet weten over PSV-Atletico

Atletico Madrid-PSV wordt live uitgezonden door NU.nl en SBS6. Om 20.00 uur start de voorbeschouwing.

Strafeis in zaak rond het monstertruckdrama

Zowel chauffeur Mario D. als de organisator staan terecht vanwege het ongeval in september 2014, waarbij drie mensen omkwamen toen de monstertruck tijdens een evenement het publiek inreed. Ook raakten enkele tientallen mensen gewond. Tijdens de rechtszaak werd maandag duidelijk dat het voertuig niet voldeed aan de internationale veiligheidseisen. Volgens de aanklager was het plein bovendien te klein voor de stunt met de monstertruck en was er geen ruimte voor eventuele fouten.

Belangrijke voorverkiezingen VS

Dinsdag staan opnieuw belangrijke voorverkiezingen op het programma in de Verenigde Staten. Republikeinen en Democraten kunnen in Florida, Illinois, Ohio en North Carolina een flink aantal gedelegeerden in de wacht slepen. Florida en Ohio zijn voor de Republikeinen zogenaamde 'Winner-takes-all-staten': de kandidaat die wint, krijgt alle gedelegeerden. 

Eerste Kamer stemt over Mediawet 

Nadat de stemming drie keer eerder werd uitgesteld, vellen de senatoren dinsdag alsnog hun oordeel over de zwaar gehavende Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker. Eerder moest hij zijn plannen drastisch aanpassen in de Tweede Kamer en ook de Senaat, waar de coaltie geen meerderheid heeft, was kritisch op zijn plannen. Als de Eerste Kamer nu met de aangepaste plannen instemt, zal slechts een deel in werking treden, de overige plannen moeten opnieuw langs de Raad van State, de Tweede Kamer én weer langs de Eerste Kamer. Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol wil echter niet dat de capriolen van Dekker 'een precedent' scheppen.

En verder:

- krijgen twee vermeende Syriëgangers uit Arnhem in hoger beroep te horen of ze alsnog worden veroordeeld. Ze werden door de rechtbank vrijgesproken, omdat niet kon worden aangetoond dat ze zouden gaan strijden in Syrië.

- kiest Myanmar dinsdag een nieuwe president uit drie kandidaten.

- en gaan de vredesonderhandelingen over Syrië onder leiding van de VN weer verder in Genève. Dinsdag is het precies vijf jaar geleden dat het conflict begon. Maandag kondigde de president Poetin het terugtrekken van de Russische troepen aan.

Weer en verkeer

Dinsdag start de dag grijs en bewolkt. In de middag klaart het voorzichtig op vanuit het noordoosten. Net als maandag staat er een noordoostelijke wind die meest matig is. De temperatuur loopt op naar zo'n 8 tot 10 graden. Woensdag en donderdag is het ronduit zonnig met maxima rond 9 graden.

De ANWB verwacht voor dinsdag een normale spits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur:

NU.nl start nieuwspodcast

NU.nl start nieuwspodcast
NU.nl is een dagelijkse nieuwspodcast gestart. In vijftien minuten praten we je bij over het belangrijkste nieuws en de agenda van de dag.

NUwerk

Tip de redactie