Boekenweek van start, Nationalistisch protest in Amsterdam

Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 12 maart 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Boekenweek gaat van start

Na het Boekenbal voor schrijvers op vrijdagavond begint de Boekenweek zaterdag ook echt voor consumenten. Bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken, krijgen klanten het Boekenweekgeschenk van Esther Gerritsen cadeau. De eerste vrouwelijke Boekenweekauteur sinds 2002 heeft niets gedaan met het Duitse thema (motto: Was ich noch zu sagen hätte). In Broer staan de onderlinge verhoudingen tussen familieleden centraal. De Boekenweek duurt tot en met 20 maart.

Nationalistische beweging demonstreert in Amsterdam

De Nederlandse Volks-Unie (NVU) mag zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur in de hoofdstad demonstreren voor het stadhuis. De nationalisten willen protesteren "tegen links geweld en links fascisme". Er worden ongeveer honderd mensen verwacht bij de Stopera. De gemeente heeft signalen ontvangen "dat verschillende groepen van plan zijn een tegengeluid te laten horen".

PSV ontvangt sc Heerenveen in Eredivisie

De koploper komt zaterdagavond in actie in de Eredivisie. PSV treedt om 19.45 uur voor eigen publiek aan tegen sc Heerenveen, dat dit jaar zeer wisselvallig presteert. Voor de club uit Eindhoven is het duel ook een generale repetitie voor de Champions League-kraker tegen Atletico Madrid van dinsdag. De andere wedstrijden in de Eredivisie van zaterdag zijn FC Twente-PEC Zwolle (18.30 uur), Willem II-AZ (19.45 uur) en Excelsior-FC Groningen (20.45 uur).

Tweede dag wereldbekerfinale in Heerenveen

Op dag twee van de wereldbekerfinale schaatsen in Heerenveen wordt onder meer de 5000 meter voor mannen afgewerkt. Sven Kramer, die al het hele jaar onverslaanbaar is op deze afstand, is een van de Nederlandse deelnemers. Op de 1000 meter voor mannen is Kjeld Nuis een van de Nederlandse troeven. De andere afstanden die zaterdag worden verreden zijn de 500 meter vrouwen, de 1500 meter vrouwen, de ploegenachtervolging vrouwen en de teamsprint mannen.

En verder:

- zijn er Amerikaanse voorverkiezingen in District of Columbia (conventie Republikeinen), Noordelijke Marianen (conventie Democraten).

- en wordt in Ede een 'vrolijke wandeling' gemaakt door voorstanders van de asielopvang in de gemeente.

Weer en verkeer

Hier en daar kan de ochtend zaterdag weer grijs beginnen, maar wel minder in vergelijking met afgelopen nacht. Het weekend verloopt verder vrij zonnig met 8 tot 10 graden. Vooral zondag lijkt zonovergoten te worden. De wind waait het hele weekend uit noordoostelijke richting en het blijft overal droog.

Dit weekend de snelweg A4 tussen Delft en Schiedam weer dicht in beide richtingen voor werkzaamheden.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur:

Tip de redactie