Tijdens een evenement in Haaksbergen reed Mario D. in 2014 het publiek in met een zelfgebouwde monstertruck. Hierbij overleden drie mensen. Hij kreeg begin 2016 vijftien maanden celstraf, maar gaat in hoger beroep.

Door het ongeval kwamen drie mensen om het leven.

Het ongeval vond in september 2014 plaats tijdens een jaarlijks evenement dat veel bezoekers trekt. De wagen van D. reed tijdens de stunt rechtdoor in het publiek. Een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar overleden daarbij. Ook raakten meer dan 24 mensen gewond.

In juni 2015 besloot het OM Mario D. te vervolgen.

Video: Monstertruck rijdt publiek in 

Monstertruck rijdt publiek in tijdens evenement in Haaksbergen
Monstertruck rijdt publiek in tijdens evenement in Haaksbergen

Mario D. is veroordeeld tot vijftien maanden cel wegens dood door schuld.

Ook mag hij vijf jaar zijn beroep niet uitvoeren. Het Openbaar Ministerie (OM) had een onvoorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar en een beroepsverbod van tien jaar geëist. 

D. kondigde meteen aan in hoger beroep te gaan. Een werkstraf zou volgens zijn advocaat meer op zijn plaats zijn, omdat de "gradatie van schuld" die D. wordt verweten, te hoog zou zijn.

Volgens D. kwam het ongeluk door een technisch defect aan de monstertruck.

De chauffeur stelt dat het gaspedaal is blijven hangen en dat hij er niks aan kon doen. Een tweede onderzoek zou hebben aangetoond de achterwielen niet meer meestuurden doordat er een relais was losgeschoten. De advocaat van D. pleitte tijdens de rechtszaak al voor een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf voor zijn cliënt.

Het OM bleef erbij dat D. te hard reed.

Ook maakte hij stuurfouten en remde hij te laat af. "En dat alles op een klein terrein", aldus de officier van justitie tijdens een regiezitting in Almelo. "Als de chauffeur eerder had geremd en niet zo hard had gereden, was het monster op 25 centimeter van het publiek tot stilstand gekomen."

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat het voertuig niet voldeed aan de internationale veiligheidseisen.

Een van de noodknoppen deed het niet en de achterwielbesturing werkte niet tijdens de stunt. Ook blijkt uit nader technisch onderzoek dat D., ondanks deze defecten, voldoende tijd had om voor het publiek tot stilstand te komen.

Ook de organisatie van het evenement moet zich voor de rechtbank verantwoorden.

De rechtbank legt Sterevenementen, de organisatie van het jaarlijks terugkerende evenement, een voorwaardelijke boete van 25.000 euro op. Het OM had een boete van die hoogte ook geëist. Justitie vindt dat de organisator net zo schuldig is, aangezien de bestuursleden nooit bij risico's hebben stilgestaan. De stichting plaatste de autowrakken voor de stunt met de truck en liet publiek in de rijrichting van het gevaarte staan. Dat maakt de organisatie verantwoordelijk, aldus de officier.

Volgens de organisator was er geen sprake van een onveilige situatie.

Geerlof Kanis, voorzitter van de stichting Sterevenementen, zegt tijdens de rechtszaak dat hij een professioneel bedrijf heeft gevraag om de monstertruck te regelen. "Dat doen we altijd bij iets waar wij geen verstand van hebben." Kanis was daarom in de veronderstelling dat de situatie veilig genoeg moest zijn. 

Er was ook een zaak tegen de gemeente Haaksbergen.

De rechtbank in Almelo bepaalde vorig jaar dat de vergunning niet afgegeven had mogen worden door de gemeente. Er is geen inschatting gemaakt van de risico’s bij het evenement. Haaksbergen heeft zich bij die uitspraak neergelegd.

Burgemeester Hans Gerritsen moest noodgedwongen aftreden. Zijn positie was onhoudbaar in het debat over het drama met de monstertruck. Een meerderheid van de gemeenteraad wilde dat hij opstapte. Eerder stelde hij nog dat de vergunning wel terecht was afgegeven.