Duitsers gaan zondag in drie deelstaten naar de stembus. De deelstatenverkiezingen zijn een belangrijke test voor bondskanselier Angela Merkel. Dit moet u weten over de verkiezingen.

In Duitsland worden de verkiezingen ook wel 'Super Sunday' genoemd. 

Inwoners van Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt gaan naar de stembus. Dat betekent dat twaalf miljoen Duitsers de kans krijgen om de vertegenwoordigers van hun deelstaat te kiezen.

Kiezers vellen hun oordeel over het vluchtelingenbeleid van Merkel. 

Bloomberg omschrijft de verkiezingen als de grootste electorale test van Merkels derde termijn als bondskanselier. Veel rechtse aanhangers van het CDU, de partij van Merkel, vinden dat de bondskanselier slecht heeft gehandeld door de grenzen open te stellen voor vluchtelingen. 

De partij van Merkel doet het niet goed in de peilingen. 

Volgens het Duitse persbureau DPA blijkt uit de laatste peilingen dat de christendemocraten een "electoraal pak slaag" gaan krijgen. Slechte resultaten kunnen de partij volgens het DPA verzwakken in de aanloop naar de nationale verkiezingen van 2017.

De belangrijkste staat is Baden-Württemberg. 

In de welvarende deelstaat, bij de grens met Zwitserland, wonen 10,7 miljoen Duitsers. De economie van Baden-Württemberg is groter dan die van Polen. 

In september stond de partij van Merkel nog op 40 procent in Baden-Württemberg, maar nu is dat volgens een peiling van ZDF slechts 29 procent. De Groenen, die in 2011 in Baden-Württemberg voor het eerst een deelstaatpremier mochten afleveren, lijken het opnieuw goed te gaan doen. 

In Rijnland-Palts is het ook spannend. 

Het CDU gaat daar gelijk op met de centrum-linkse coalitiepartner, de sociaaldemocraten van de SPD. Beide partijen krijgen ongeveer 35 procent van de stemmen in de thuisstaat van oud-bondskanselier Helmut Kohl. In de relatief arme oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt, waar werkloosheid een groot probleem is, blijft de partij van Merkel waarschijnlijk wel het grootst.

Anti-immigratie-partij AfD staat er goed voor. 

De aanhang van 'Alternative für Deutschland' groeit sinds Duitsland heeft besloten het leeuwendeel van de stroom vluchtelingen die naar Europa trekt op te nemen.

Uit peilingen blijkt dat de rechtse partij zondag mogelijk in alle deelstaten zetels wint. In Saksen-Anhalt staat het AfD op 18 procent. In Baden-Württemberg wint de partij mogelijk 11 procent en in Rijnland-Palts 9 procent. 

Het AfD komt in het parlement van een deelstaat als de partij meer dan 5 procent van de stemmen wint. 

Via de deelstaten wordt de Duitse Bondsraad samengesteld. 

Die is vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer. In de Bondsraad zitten gedelegeerden van de zestien Duitse deelstaten. De verkiezingen van zondag draaien uiteindelijk niet alleen om de vertegenwoordiging van de deelstaten, maar ook om 14 van de 69 zetels in de Bondsraad.