Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 11 maart 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Japan herdenkt aardbeving en tsunami vijf jaar geleden

Vrijdag is het precies vijf jaar geleden dat Japan werd getroffen door een aardbeving en een tsunami, gevolgd door de kernramp van Fukushima. Uiteindelijk kwamen als gevolg van de aardbeving en de tsunami bijna 20.000 mensen om het leven. 

Video: Japan herdenkt 20.000 slachtoffers

Japan herdenkt zware aardbeving en tsunami
Japan herdenkt zware aardbeving en tsunami

65e editie Boekenbal opent Boekenweek

De 81e Boekenweek opent vrijdag traditioneel met het Boekenbal in de Stadsschouwburg Amsterdam. De Boekenweek richt zich dit jaar op Duitsland; onder het motto 'Was ich noch zu sagen hätte' worden de verhalen over ons buurland belicht. Het Boekenweekgeschenk is geschreven door Esther Gerritsen, dat wordt van 12 tot en met 20 maart cadeau gegeven in de boekwinkels.

Uitspraak in corruptiezaak tegen oud-premier Curaçao

Gerrit Schotte staat onder meer terecht voor witwassen en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie eiste drie jaar celstraf tegen hem. Schotte was tussen 2010 en 2012 minister-president van Curaçao. Hij richtte in 2010 de politieke partij MFK op. Volgens het Openbaar Ministerie kreeg hij voor de oprichting van de partij geld van Fransesco Corallo, een Italiaanse casinobaas op Sint Maarten, die wordt gelinkt aan de Italiaanse maffia. Als premier zou Schotte volgens het OM zijn macht hebben misbruikt ten gunste van Corallo.

Eerste dag World Cup-finale schaatsen

In Thialf, Heerenveen, wordt dit weekend de laatste schaatswedstrijd van het seizoen verreden. Inzet is de eindzege in de verschillende wereldbekerklassementen. De mannen rijden vrijdag onder meer de 500 meter. De grote afwezige is Pavel Kulizhnikov, die afgelopen maand positief testte op het verboden middel meldonium. Het programma in Thialf begint om 16.15 uur met de 500 meter vrouwen. Na de 500 meter mannen volgen nog de 3000 meter vrouwen, de ploegenachtervolging mannen en de teamsprint vrouwen.

Volledig programma in Jupiler League

In de Jupiler League staat vrijdagavond een volledige speelronde op het programma. De ongenaakbare koploper Sparta Rotterdam treedt voor eigen publiek aan tegen FC Emmen. VVV-Venlo, dat als nummer twee een achterstand van elf punten heeft, gaat op bezoek bij Jong Ajax en nummer drie FC Eindhoven ontvangt FC Volendam. Alle duels beginnen om 20.00 uur.

De Graafschap-Roda JC is vrijdagavond het enige duel in de Eredivisie. De Achterhoekers bezetten de laatste plaats, terwijl de Limburgers veertiende staan. Op De Vijverberg klinkt om 20.00 uur het eerste fluitsignaal.

En verder:

- debatteren de Republikeinse presidentskandidaten bij de Amerikaanse zender CNN in aanloop naar de belangrijke voorverkiezingen op 15 maart, als er in veel staten gekozen wordt. Het debat begint bij komende nacht om 3.00 uur Nederlandse tijd.

- wordt Nancy Reagan vrijdag begraven bij de Reagan Library in Californië, naast haar echtgenoot Ronald Reagan. De voormalig Amerikaanse presidentsvrouw overleed afgelopen zondag op 94-jarige leeftijd.

- en worden de jaarcijfers van Beter Bed bekendgemaakt.

Weer en verkeer:

Vrijdag begint de dag op veel plaatsen grijs. Vooral in de middag is het vrij zonnig. Maxima liggen dan tussen 9 en 11 graden. De wind waait uit oostelijke richtingen en is meest matig. In het weekend verandert er weinig in het weerbeeld. 

De ANWB waarschuwt voor mist in de vroege ochtend, maar verwacht verder een rustige spits.

Daarnaast is komend weekend de snelweg A4 tussen Delft en Schiedam weer dicht in beide richtingen voor werkzaamheden. Het nieuwe stuk weg werd in december geopend.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur: