In Amsterdam is woensdagochtend 9 maart op de Amstelveenseweg het hoofd van Nabil Amzieb gevonden. Dit is wat we tot nu toe weten over de zaak.

Een voorbijganger vond het hoofd voor een waterpijpcafé.

Het hoofd werd aangetroffen op de stoep voor shishalounge Fayrouz, een waterpijpcafé. Volgens getuigen leek het hoofd heel bewust met de ogen richting het café neergelegd. 

Uit onderzoek bleek dat het hoofd woensdag 9 maart al voor 5.00 uur is achtergelaten. De recherche was na de melding van de vondst om 7.00 uur snel ter plaatse.

Het onthoofde lichaam van het slachtoffer werd in de nacht van maandag 7 maart op dinsdag 8 maart al gevonden in een uitgebrande Volkswagen op de Mijehof in Amsterdam Zuidoost.

Video: bekijk de reacties van getuigen

Getuigen vonden hoofd op straat
Getuigen vonden hoofd op straat

Het slachtoffer van de onthoofding is een bekende van de politie.

Het gaat om de 23-jarige Nabil Amzieb.

Volgens de politie was Amzieb een relatief kleine speler in het Amsterdamse criminele milieu, maar zou hij mogelijk betrokken zijn geraakt bij het onderwereldconflict dat al veel levens heeft gekost.

Het neerleggen van het hoofd is gefilmd door een beveiligingscamera.

De politie in Amsterdam doet een beroep op de persoon op de beelden om zich te melden. Eerder werden al beelden getoond in Opsporing Verzocht. Daarnaast werden in de uitzending auto's getoond die op de Amstelveenseweg reden op het tijdstip dat de man met de vuilniszak op de stoep liep.

Video: bekijk de beelden van de beveiligingscamera

Bewakingsbeelden van neerleggen hoofd in Amsterdam
Bewakingsbeelden van neerleggen hoofd in Amsterdam

Locatie gevonden hoofd

Uitzendingen van Opsporing verzocht hebben tips opgeleverd.

De politie heeft twintig tips ontvangen na de eerste uitzending van Opsporing Verzocht, waarin de persoon (vrijwel onherkenbaar) werd getoond die het hoofd heeft neergelegd voor de lounge. Op 3 mei werd nogmaals aandacht aan de zaak besteed. Ook deze uitzending leverde een aantal tips op.

De politie heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor een tip die leidt tot een arrestatie.

De shishalounge staat bekend als ontmoetingsplek voor criminelen.

De criminelen die er vaak komen zijn momenteel volgens Het Parool verwikkeld in een bloedige strijd. In 2014 werd om de hoek van de lounge de bekende crimineel Mohammed el Mayouri doodgeschoten.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft actie ondernomen; de shishalounge is gesloten en dichtgetimmerd. Hij sprak van een "lugubere vondst" en "een schok voor de openbare orde".  Voor getuigen die het hoofd hebben gezien, is opvang en nazorg geregeld.

Er is een mogelijke verdachte opgepakt.

Eind mei blijkt dat er al twee maanden iemand vast zit voor betrokkenheid bij de zaak. De 23-jarige Omar A. is gearresteerd in Marokko.

Volgens zijn advocaat hebben Nederlandse autoriteiten tegen Marokko gezegd dat A. hier geen verdachte is, maar dat zijn betrokkenheid wel één van de scenario's is.