Dit eisen Turkije en Europa in het principeakkoord

Op 9 maart bereikten de 28 EU-lidstaten een principe-akkoord met Turkije over de aanpak van het vluchtelingenprobleem. Het Europees Parlement en mensenrechtenorganisaties zien nog veel haken en ogen aan het plan. Dit zijn de belangrijkste wensen en eisen van beide partijen.

Turkije en Europa wisselen migranten uit.

Migranten die in Turkije zijn geregistreerd en erkend zijn als vluchteling moeten evenredig over EU-landen worden verdeeld. In ruil daarvoor is het land bereid migranten die illegaal vanuit Turkije in de EU belandden, terug te nemen. De helft van de vluchtelingen die via Turkije reist, komt uit Syrië. Ook migranten uit Pakistan, Afghanistan en Iran reizen via de route. 

De Turken treden strenger op tegen mensensmokkelaars.

De maatregel moet het verdienmodel van mensensmokkelaars kapot maken. De boodschap aan de migranten is dat een vlucht naar Europa alleen kan op een legale, gecontroleerde manier. Op die manier moet ook de migratiestroom via de Balkanlanden naar West-Europa opdrogen. Balkanladen Slovenië, Macedonië, Servië en Kroatië laten nog maar beperkt migranten door of sluiten de grenzen helemaal, waardoor de toestroom al wordt ingeperkt.

Europa betaalt zes miljard om de opvang in Turkije te verbeteren.

Dat is een verdubbeling van de drie miljard euro aan steun die Europa Turkije eerder toezegde. Met het geld moeten de leefomstandigheden in de Turkse vluchtelingenkampen verbeteren. Met name aan de Turks-Syrische grens leven duizenden Syriërs onder primitieve omstandigheden in opvangkampen. De betere opvang in de regio moet ook voorkomen dat Syriërs doorreizen naar Europa.

Turkse burgers mogen visumvrij naar EU-landen reizen.

Dat is één van de concessies die de Turkse president Recep Erdogan van de EU wil in ruil voor  een gezamenlijke oplossing voor het vluchtelingenprobleem. De afschaffing van de visumplicht is al langer een wens van Erdogan. Dit proces zou nu moeten worden versneld. Europa wil dat de visumplicht alleen voor bepaalde groepen Turken wordt afgeschaft.

Onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU worden versneld.

Een andere forse eis die Erdogan in Brussel op tafel legt. De Europese Unie vergadert al jaren over een mogelijke toetreding van Turkije. De Franse president Hollande noemde vorige week 72 punten waaraan Turkije zou moeten voldoen, voor de gesprekken worden hervat. Met name de mensenrechtensituatie in het land baart de lidstaten zorgen.

Door het recente optreden van Erdogan tegen de kritische krant Zaman, waarvan de hoofdredacteur werd ontslagen, lopen de spanningen verder op. Een akkoord met Turkije is echter onmisbaar om een oplossing te vinden voor het vluchtelingenprobleem. 

Lees meer over:

NU.nl start nieuwspodcast

NU.nl start nieuwspodcast
NU.nl is een dagelijkse nieuwspodcast gestart. In vijftien minuten praten we je bij over het belangrijkste nieuws en de agenda van de dag.

NUwerk

Tip de redactie