Dit weten we over de aanslagen in Kopenhagen

Op zaterdag 14 februari 2015 opent de 22-jarige Omar Abdel Hamid El-Hussein het vuur op een cultureel centrum in Kopenhagen waarbij een Deense filmmaker om het leven komt. Een dag later schiet hij op een synagoge waarbij hij een beveiliger dodelijk treft. Donderdag start de rechtszaak tegen vier mannen die worden verdacht El-Hussein te hebben geholpen. 

De eerste schietpartij is een aanslag tijdens een debat over de vrijheid van meningsuiting.

Omar Abdel Hamid El-Hussein opent zaterdagmiddag 14 februari het vuur op een cultureel centrum waar op dat moment een debat plaatsvindt over de vrijheid van meningsuiting, georganiseerd door de Zweedse cartoonist Lars Vilks.

De 55-jarige Deense filmmaker Finn Norgaard komt om het leven. Drie politieagenten raken gewond.

De Deense autoriteiten gaan direct uit van een terroristische aanslag en een moordaanslag op de 68-jarige Vilks. Vilks heeft veel vijanden gemaakt met spotprenten over de profeet Mohammed en hij is vaker doelwit geweest van een aanslag.

De tweede schietpartij vindt plaats bij een synagoge in Kopenhagen.

In de nacht van zaterdag op zondag schiet El-Hussein op een synagoge in Kopenhagen. Daarbij komt een 37-jarige beveiliger van de synagoge om het leven en twee agenten raken gewond.

De schutter wordt doodgeschoten door de politie

De politie houdt een 22-jarige Deen verantwoordelijk voor beide aanslagen en weet waar de dader woont. Zijn huis wordt in de gaten gehouden en als de man zondagochtend 15 februari vroeg thuiskomt wil de politie hem aanhouden. De verdachte opent het vuur op de politie en wordt door de agenten voor zijn woning doodgeschoten

Hij wordt later begraven op de islamitische begraafplaats van Brondby, een voorstad van Kopenhagen.

Vier verdachten staan terecht voor het verlenen van hulp aan de schutter

Er staan vier mannen voor de rechter die er van worden verdacht de schutter te hebben geholpen bij het plegen van de aanslag op de Synagoge. De aanklager vermoedt dat ze ook hebben geasisteerd bij de aanval op het cultureel centrum, maar daarvoor is niet genoeg bewijs. 

De mannen zouden onder andere wapens hebben geleverd. Ze kunnen tot zes jaar worden veroordeeld.

Lees meer over:
Tip de redactie