Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 2 maart 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Uitslagen cruciale voorverkiezingen Super Tuesday

Woensdag wordt duidelijk wat de uitkomsten zijn van de voorverkiezingen in twaalf staten bij de Republikeinen en elf staten en Amerikaans-Samoa bij de Democraten. De eerste stembussen op 'Super Tuesday' sluiten in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) om 1.00 uur, daarna volgen de eerste exitpolls. Om 7.00 uur sluiten de laatste stembussen in de Amerikaanse staat Alaska. In de loop van woensdag wordt de officiële uitslag bekend.

VVSB hoopt op nieuwe stunt in KNVB-beker

FC Utrecht strijdt woensdagavond met de amateurs van VVSB om een plaats in de finale van de KNVB-beker. De topklasser uit Noordwijkerhout is na IJsselmeervogels in 1975 pas de tweede amateurclub die tot de halve eindstrijd van het bekertoernooi reikte. In de vorige ronde rekende VVSB op sensationele wijze af met Jupiler League-club FC Den Bosch, terwijl FC Utrecht zegevierde bij PSV. Het duel in De Galgenwaard begint om 20.45 uur. Donderdag staan Feyenoord en AZ tegenover elkaar in de andere halve finale.

De halve finale tussen FC Utrecht en VVSB wordt woensdagavond vanaf 20.45 uur live uitgezonden op SBS6 en NU.nl.

Spaans parlement debatteert over premierkandidaat Sánchez

De socialist Pedro Sánchez (44) stelde zich dinsdag officieel kandidaat voor het ambt van minister-president. De PSOE-leider heeft met de liberale partij Ciudadanos een regeerakkoord gesloten, maar het parlement moet nog wel instemmen met zijn kandidatuur. Sánchez heeft in eerste instantie de absolute meerderheid in het parlement nodig, maar de kans daarop is niet erg groot. Bij een eventuele tweede stemming twee dagen later is alleen een gewone meerderheid nodig.

Astronaut Scott Kelly keert na jaar terug op Aarde

Woensdagochtend keren de Amerikaanse astronaut Scott Kelly en zijn Russische collega Michail Kornijenko terug op aarde. Ze hebben bijna een jaar in het internationale ruimtestation ISS gewoond en worden rond 5.30 uur verwacht op de lanceerbasis in Kazachstan. Het duo verrichtte in de ruimte onder meer wetenschappelijke experimenten.

Oranjevrouwen stuiten op Zwitserland tijdens OKT

De Oranjevrouwen openen woensdag het olympisch kwalificatietoernooi met een wedstrijd tegen Zwitserland. Het team van Arjan van der Laan moet als eerste eindigen in een poule met verder ook nog Zweden en Noorwegen om een ticket voor Rio de Janeiro veilig te stellen. Afgelopen jaar bereikte Oranje op het WK in Canada de achtste finales, waarin Japan te sterk bleek. Het duel met Zwitserland wordt gespeeld in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag en begint om 19.30 uur.

En verder: 

- Wordt in Amsterdam de eerste permanente virtualrealitybioscoop van Nederland geopend. Aan de Oosterdokskade kunnen VR-liefhebbers 360-gradenfilms kijken in een van de vijftig draaistoelen. Elke bezoeker krijgt zijn eigen VR-bril op.

- En begint de rechtszaak tussen Guy Ritchie en Madonna over de voogdij van hun 15-jarige zoon Rocco die eind vorig jaar bij zijn vader is gaan wonen.

Weer en verkeer:

In de loop van de avond wordt het vanuit het westen droger maar de kans op een enkele buien blijft ook komende nacht bestaan. Woensdagochtend is er af en toe zon en vallen er buien. Daarbij is kans op hagel, onweer en natte sneeuw. De buien houden de hele dag aan. Donderdag verandert er weinig.

De ochtendspits zal woensdag niet druk zijn, verwacht de ANWB.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur: