Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 maart 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

'Super Tuesday' in de Verenigde Staten

Dinsdag is een belangrijke dag in de Amerikaanse voorverkiezingen. Republikeinen stemmen in twaalf staten, de Democraten in elf staten en Amerikaans-Samoa. Vastgoedmagnaat Donald Trump ligt in peilingen ver voor op zijn belangrijkste Republikeinse tegenstrevers, Marco Rubio en Ted Cruz. Hillary Clinton lijkt bij de Democraten beter te gaan presteren dan rivaal Bernie Sanders. De eerste stembussen sluiten op Super Tuesday om 1.00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd). In Texas sluiten de laatste stembussen om 5.00 uur.

Senaat praat verder met Dekker over Mediawet

De Tweede Kamer stemde al in met de nieuwe omroepplannen van staatssecretaris Sander Dekker (Media), maar na een storm van kritiek uit omroepland hebben de senatoren ernstige bedenkingen. Na uitstel in december zouden de plannen begin februari door de Senaat geloodst moeten worden, maar de senatoren wilden alle beloftes die Dekker heeft gedaan om zijn plannen aan te passen nog een keer op papier. Dinsdag zal blijken of Dekker voldoende draagvlak heeft voor zijn plannen voor de publieke omroep.

Aangifte inkomstenbelasting 2015

Vanaf dinsdag kan weer belastingaangifte worden gedaan; ongeveer acht miljoen mensen hebben daar dit jaar een oproep voor ontvangen. Het is nog tot 1 mei mogelijk om aangifte te doen. Net als vorig jaar hebben mensen dus twee maanden de tijd, omdat er een limiet zit op het aantal mensen dat tegelijkertijd aangifte kan doen. Zo raken de systemen van de Belastingdienst minder snel overbelast.

Lees ook onze stukken over waar u op moet letten bij de aangifte en welke aftrekposten er zijn.

Belangrijke dag voor FC Twente

De onderzoekscommissie die het beleid van FC Twente in de voorbije jaren tegen het licht hield, komt in de loop van dinsdag met haar bevindingen. De gemeente Enschede was een van de opdrachtgevers van het onderzoek. Eind 2015 besloot de licentiecommissie van de KNVB de proflicentie van FC Twente voorwaardelijk in te trekken. De gemeente is bereid een garantstelling van 32 miljoen euro af te geven, maar dan moeten de Tukkers wel de licentie behouden. FC Twente kampt al ruim een jaar met grote financiële problemen.

Apple en FBI voor Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

De justitiecommissie van het Huis ondervraagt in een hoorzitting onder meer FBI-directeur James Comey en Apple-advocaat Bruce Sewell over de weigering van het techbedrijf om te helpen bij het ontgrendelen van de iPhone van een terrorist. Apple vreest dat de privacy van alle gebruikers hierdoor op het spel komt te staan. Volgens de FBI en het Witte Huis gaat het echter om één specifieke situatie die geen precedent moet scheppen.

Chelsea, Leicester City en Southampton in actie in Premier League

In de Premier League staan dinsdagavond vijf wedstrijden op het programma. Het Chelsea van interim-manager Guus Hiddink gaat op bezoek bij Norwich City. Onder leiding van de Achterhoeker zijn de 'Blues' nog ongeslagen in competitieverband. Toch staat Chelsea nog steeds slechts elfde. Koploper Leicester City treedt dinsdagavond voor eigen publiek aan tegen West Bromwich Albion en Ronald Koeman stuit met Southampton op Bournemouth. Alle duels beginnen om 20.45 uur Nederlandse tijd.

Bekijk de stand in de Premier League

En verder: 

- Gaat bij het gerechtshof in Amsterdam liquidatiezaak het Passageproces verder, met de getuigenis van Mohammed R., ofwel Moppie, die door de rechtbank eerder is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en in beroep ging. 

- Komt Max Verstappen in actie tijdens de eerste dag van de tweede testsessie van de Formule 1 in Barcelona. Om 8.15 uur wordt de zogeheten livery (de kleurstelling) van de nieuwe Toro Rosso-wagen onthuld. Het Formule 1-seizoen begint op zondag 20 maart met de Grand Prix van Australië in Melbourne.

- En is het Nationale Complimentendag.

Weer en verkeer:

Komende nacht is het vrij helder. Het koelt af tot rond het vriespunt aan zee en landinwaarts gaat het 3 tot 5 graden vriezen. Dinsdag gaat het vanuit het westen regenen. De eerste neerslag wordt aan het einde van de ochtend op de westkust verwacht. De neerslag kan eerst als natte sneeuw vallen. 's Middags is het 1 tot 3 graden en mogelijk wordt het kortstondig wit in het (noord)oosten.

De ANWB verwacht een normale ochtendspits. In het noorden is het voorjaarsvakantie, daar zal het rustiger zijn.

Dinsdagmiddag kan het in Groningen, Drenthe en Overijssel tijdelijk glad worden door sneeuwval. Het KNMI stelt daarom voor die drie provincies dinsdagmiddag 'code geel' (wees alert) in.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur: