Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 februari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

PostNL maakt kwartaalcijfers bekend

PostNL maakt maandag bekend hoeveel winst het postbedrijf vorig jaar heeft geboekt. In het derde kwartaal boekte de onderneming nog minder omzet, maar wel meer nettowinst. PostNL heeft nog altijd last van de aanhoudende krimp van de postmarkt en de stijgende loonkosten van pakketbezorgers.

Hoogbejaarde Auschwitz-medewerker voor de rechter

In het Duitse Neubrandenburg start het proces tegen Hubert Zafke, een voormalig medisch assistent uit nazivernietigingskamp Auschwitz. De 95-jarige Zafke wordt medeplichtig geacht aan de moord op zeker 3.681 mensen.  

Huwelijken, geboortes en 'echte' verjaardagen op schrikkeldag

Eens in de vier jaar telt onze kalender geen 365, maar 366 dagen. Op 29 februari treden traditioneel meer mensen in het huwelijk dan op een gewone doordeweekse dag. Ook vieren duizenden mensen weer eens hun 'echte' verjaardag. Het Nibud berekende onlangs dat Nederlanders in een schrikkeljaar gemiddeld 13 euro meer uitgeven aan onder meer gas, licht en boodschappen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek mogen 10.717 Nederlanders maandag eindelijk weer eens hun verjaardag vieren. Vier van hen zijn geboren in 1916. Zij worden 100, maar ook 25. 

Keniaans parlement stemt over antidopingwet

Het parlement in Kenia stemt over een wet die het gebruik van doping door atleten strafbaar moet stellen. De anti-dopingautoriteit WADA legde het Afrikaanse land een aantal eisen op om het gebruik van doping door sporters terug te dringen. Als het land voor 5 april niet aan die eisen voldoet, wordt het uitgesloten van de Olympische Spelen deze zomer in Rio de Janeiro.

De rechtszaak tegen Ratko Mladić gaat verder

Mladić, inmiddels 72, werd in 2011 in Servië opgepakt na een klopjacht van zestien jaar. Hij is aangeklaagd wegens onder meer oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo van 1992 tot 1995 en genocide na de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Mladić ontkent tot dusver alle betrokkenheid. Het vonnis in zijn zaak zal waarschijnlijk niet voor maart 2017 worden geveld, wegens gezondheidsredenen is er vertraging ontstaan.

En verder: 

Start de Britse zangeres Adèle haar wereldtournee na het verschijnen van het album 25, dat vorig jaar verkooprecords brak. Het is voor het eerst sinds 2011 dat de zangeres aan een reeks concerten begint. Op 1, 3, 4 en 6 juni staat Adèle in de allang uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam. 

Weer en verkeer:

In de nacht van zondag op maandag vriest het licht in het oosten. In het westen blijft het kwik net iets boven het vriespunt. Maandag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De wind is matig uit het noordoosten. De ANWB verwacht voor het midden en zuiden van het land een normale ochtend- en avondspits. In het noorden inclusief Amsterdam is het voorjaarsvakantie, daar is het wat minder druk dan normaal.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur: