Maandag botste een trein op een bus bij Harlingen. Een overzicht van grote treinongelukken in Nederland in de laatste vijftig jaar.

8 januari 1962: Twee passagierstreinen botsen in dichte mist frontaal op elkaar bij het plaatsje Harmelen in Utrecht. Er vielen 93 doden en 52 gewonden; hiermee is het nog steeds de grootste treinramp ooit in Nederland. Als gevolg werd het ATB-systeem ingevoerd, dat waarschuwt en automatisch ingrijpt als een trein te snel rijdt.

4 mei 1976: De locomotief van een internationale trein naar Duitsland boort zich bij Schiedam in een sprinter. De machinist van de sprinter lette bij een klein stukje enkel spoor niet goed op het sein, dat op rood stond, en miste daardoor de tegemoet rijdende Duitse trein die een paar minuten vertraging had. Er vielen 24 dodelijke slachtoffers, enkele tientallen mensen raakten gewond.

27 oktober 1976: In de vroege ochtend botst een passagierstrein achter op een goederentrein tussen Middelburg en Goes. De machinist had door de dichte mist een rood sein gemist. Zeven mensen kwamen om het leven, zeven anderen raakten gewond.

28 augustus 1979: Bij Nijmegen botsen twee passagierstreinen, waarvan een zonder passagiers, frontaal op elkaar. Acht mensen komen om het leven, 36 mensen raken gewond. 

25 juli 1980: Op een enkel spoor bij het Groningse plaatsje Winsum botsen twee passagierstreinen met hoge snelheid frontaal op elkaar. Hierbij overlijden negen passagiers; 21 mensen raken zwaar gewond. Het traject is slecht beveiligd en door de zeer dichte mist zien de twee treinen elkaar niet naderen.

Treinongevallen in Nederland

In januari 1962 botsen twee passagierstreinen in dichte mist frontaal op elkaar bij het plaatsje Harmelen in Utrecht. Er vielen 93 doden en 52 gewonden; hiermee is het nog steeds de grootste treinramp ooit in Nederland.
In mei 1976 boorden de locomotief van een internationale trein naar Duitsland zich bij Schiedam in een sprinter. De machinist van de sprinter lette bij een klein stukje enkel spoor niet goed op het sein, dat op rood stond. Er vielen 24 dodelijke slachtoffers. © ANP
Op een enkel spoor bij het Groningse plaatsje Winsum botsen in juli 1980 twee passagierstreinen met hoge snelheid frontaal op elkaar. Hierbij overlijden negen passagiers; 21 mensen raken zwaar gewond. © ANP
Door een te hoge snelheid bij werkzaamheden ontspoorde in november 1992 bij Hoofddorp een intercity van Amsterdam naar Vlissingen. Het voorste rijtuig draaide 180 graden en belandde naast de rails. Vijf mensen overleden, meer dan dertig passagiers raakten gewond. Het bericht dat treinen vanwege de werkzaamheden langzamer moesten rijden, zou niet duidelijk genoeg zijn verspreid; deze procedures werden na dit ongeval aangepast. © ANP
Een intercity en een sprinter botsen in april 2012 op elkaar nabij het Westerpark in Amsterdam. Zeker 117 mensen raken gewond en één persoon komt om het leven. De machinist van de sprinter reed door een rood sein. © ANP
Een trein rijdt op dinsdag 23 februari 2016 tegen een hoogwerker aan op een bewaakte spoorovergang nabij Dalfsen. Daarbij komt de machinist om het leven en raken zeven personen gewond. © ANP

30 november 1992: Door een te hoge snelheid bij werkzaamheden ontspoorde bij Hoofddorp een intercity van Amsterdam naar Vlissingen. Het voorste rijtuig draaide 180 graden en belandde naast de rails. Vijf mensen overleden, meer dan dertig passagiers raakten gewond. Het bericht dat treinen vanwege de werkzaamheden langzamer moesten rijden, zou niet duidelijk genoeg zijn verspreid; deze procedures werden na dit ongeval aangepast.

20 maart: 2003: Een goederen- en passagierstrein botsen frontaal op elkaar op een wissel, zo'n driehonderd meter voor het station van Roermond. De machinist van de passagierstrein kreeg tijdens de rit een hartinfarct. Hij overlijdt en 38 anderen raken gewond.

21 april 2012: Een intercity en een sprinter botsen op elkaar nabij het Westerpark in Amsterdam. Zeker 117 mensen raken gewond en één persoon komt om het leven. De machinist van de sprinter reed door een rood sein, blijkt achteraf.

23 februari 2016: Een trein rijdt tegen een hoogwerker aan op een bewaakte spoorovergang nabij Dalfsen. Daarbij komt de machinist om het leven en raken zeven personen gewond. De bestuurder van de hoogwerker kan tijdig het voertuig verlaten.

27 maart 2017: In Harlingen komen zeker twee personen om het leven als een auto en een trein in botsing met elkaar komen. Volgens de politie kwam de auto op een overweg onder de trein terecht. Het ongeval gebeurde op een onbewaakte overweg, waar een maand eerder ook al een ongeluk gebeurde.