Bij een ongeval tussen een trein en een hoogwerker even buiten Dalfsen (Overijssel) is eind februari een dode gevallen. Het gaat om de 49-jarige machinist uit Kampen. Dit is wat we tot nu weten over het ongeval.

Op een dinsdagochtend om 9.00 uur botste een passagierstrein van Arriva tegen een hoogwerker op een bewaakte spoorwegovergang tussen Dalfsen en Ommen.

De hoogwerker was bezig met het oversteken van het spoor toen de trein met hoge snelheid tegen het voertuig aanbotste. De passagierstrein met vier treindelen ontspoorde in zijn geheel en kwam langs de kant van het spoor in een weiland terecht.

De trein kwam vanuit Zwolle en had als eindbestemming Emmen. Het gaat om een stoptrein van de zogenaamde Vechtdallijn. De burgemeester van Dalfsen, Han Noten, sprak van een ravage.

Bij het ongeluk is de machinist om het leven gekomen.

Daarnaast zijn er zeker zeven gewonden gevallen. Van de gewonden werden twee overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle. Het gaat om een 54-jarige vrouwelijke passagier en een 53-jarige conducteur uit Zwolle. De andere vijf waren lichtgewond en konden meteen weer naar huis.

Er waren in totaal zeven á acht passagiers in de trein. Het was niet druk in de trein, omdat de ochtendspits net voorbij was.

Er is nog weinig bekend over de oorzaak van het ongeval.

Zo is niet duidelijk of de hoogwerker het spoor wel mocht oversteken. Het gaat om een voertuig dat er lang over doet voordat de oversteek gemaakt kan worden. De hoogwerker zou het spoor al grotendeels hebben overgestoken voordat de trein aan kwam rijden. 

Burgemeester Noten vermoedt dat de kraanmachinist een inschattingsfout heeft gemaakt bij de oversteek. En volgens ProRail functioneerde de beveiligde spoorwegovergang op het moment van het ongeluk. 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat de oorzaak onderzoeken. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid doen onderzoek op de plaats van het ongeluk, aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Video: Ontspoorde trein in Dalfsen

De bestuurder is verdachte in het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

Hij kon op tijd het voertuig uitspringen van twee meter hoogte. Naar omstandigheden maakt de man het goed. 

De 21-jarige man uit Zwolle is gehoord door politie en justitie en is aangehouden in verband met strafrechtelijk onderzoek. Na het verhoor kon hij weer naar huis.

De bestuurder wordt verdacht van dood door schuld, van het veroorzaken van een verkeersongeluk met dodelijke afloop, dan wel het veroorzaken van gevaar op een spoorweg. Als het strafrechtelijk onderzoek is afgerond, wordt bekeken of hij wordt vervolgd.