Het Verenigd Koninkrijk en de andere 27 EU-landen bereikten vrijdagavond een akkoord over aangepaste voorwaarden van het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk.

Hiermee is een vertrek van Verenigd Koninkrijk uit de EU, ook wel de Brexit genoemd, voorlopig vermeden.

Volgens voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is de deal "eerlijk voor Groot-Brittannië en eerlijk voor de andere 27 EU-landen". De Duitse bondskanselier Angela Merkel denkt dat de Britse premier David Cameron een deal heeft gekregen "die hem kan helpen om campagne te voeren om in de EU te blijven" en premier Mark Rutte noemde het akkoord "goed nieuws voor alle 28 lidstaten".

Maar welke toezeggingen kreeg premier Cameron, die in een vechtmodus naar Brussel kwam? Hieronder een overzicht van de belangrijkste afspraken.

Lidstaten krijgen meer mogelijkheden nieuwe Europese wetsvoorstellen tegen te houden of te veranderen. 

Als 55 procent van de parlementen in de 28 lidstaten inclusief een paar grote landen tegen is, wordt het voorstel introkken of aangepast.

Het Verenigd Koninkrijk wordt uitgezonderd van de verdragsterm 'ever closer union', die inhoudt dat EU-lidstaten politiek steeds verder integreren.

Burgers uit andere EU-landen kunnen gedeeltelijk worden uitgesloten van sociale zekerheid.

Als het systeem van sociale zekerheid zwaar onder druk staat, omdat burgers uit andere EU-landen hier een beroep op willen doen, dan kan een 'noodremsysteem' worden geactiveerd.

Het land zou dan deze werknemers sociale uitkeringen gedeeltelijk mogen ontzeggen in de eerste vier jaar nadat ze zijn gaan werken. Deze noodrem mag zeven jaar van kracht zijn, zonder mogelijkheden tot verlenging.

Er komen strengere eisen voor uitkeringen voor kinderen die niet wonen in het land waar de ouder werkt.

Die kinderbijslag wordt berekend aan de hand van de levensstandaard in het land van herkomst. Dat mogen alle EU-landen direct gaan doen bij nieuwe aanvragen en vanaf 2020 ook voor al bestaande kinderbijslaguitkeringen.

Eurolanden zullen rekening houden met het effect van hun beslissingen op landen die de euro niet hebben.

Op hun beurt mogen niet-eurolanden, waaronder het Verenigd Koninkrijk, geen maatregelen treffen die de eurozone schaden.

De Britten moeten nog instemmen in een referendum.

Er is een disclaimer ingebouwd die voorschrijft dat de afspraken pas van kracht worden als de Britten in meerderheid ervoor kiezen lid te blijven van de EU. De Britse bevolking is nu namelijk aan zet. In een referendum dat op 23 juni wordt gehouden, mogen zij zich uitspreken over het EU-lidmaatschap.

Cameron beklemtoonde na het overleg vrijdag dat hij zich hard gaat maken om Groot-Brittannië in de EU te houden.