Turkije is in strijd met zowel Islamitische Staat (IS) als met de PKK en is daardoor vaker doelwit. Een overzicht van aanslagen in Turkije waarbij veel slachtoffers vielen.

5 januari 2017: Twee doden door autobom in kustplaats Izmir

Voor het gerechtsgebouw in de Turkse plaats onplofte een autobom. De slachtoffers zijn een politie agent en een medewerkers van de rechtbank. Vijf mensen raken gewond. De beide daders worden de politie doodgeschoten. Een splintergroepring van de PKK eist de aanslag op. 

1 januari 2017: 39 doden bij een aanslag op een club in Istanbul.

Een schutter opent het vuur in een bekende nachtclub in Istanbul. 39 mensen komen om en tientallen anderen raken gewond. Onder de slachtoffers ook veel buitenlanders. De dader weet te vluchten. 

17 december 2016: Een bus met militairen in een stad bij Ankara wordt getroffen.

Een bus in de Turkse stad Kayseri, ten zuid-oosten van hoofdstad Ankara, is getroffen door een explosie. In de bus zaten vooral militairen. De aanslag kost zeker dertien mensen het leven; er raken zeker 48 mensen gewond. De PKK-afsplitsing TAK eiste de aanslag een week later op.

11 december 2016: Zeker 44 mensen sterven door twee aanslagen in Istanbul.

Bij twee zware explosies in Istanbul vallen minstens 44 dodelijke slachtoffers. De explosies deden zich voor in de omgeving van het stadion van de voetbalclub Besiktas. Zeker 155 mensen raakten gewond. Het is daarmee een van de bloedigste aanslagen in maanden in Turkije.

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu sprak van een "terroristische aanslag". De aanslagen werden opgeëist door de Koerdische groep TAK, een radicale afsplitsing van de verboden Arbeiderspartij PKK. 

4 november 2016: Acht doden en zeker honderd gewonden bij explosie politiebureau Diyarbakir

Na de arrestatie van twee leiders van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP vindt bij het hoofdbureau van de overwegend Koerdische stad in het zuidoosten van Turkije een explosie plaats.

Volgens de autoriteiten gaat het om een autobom. De politie vermoedt dat de PKK verantwoordelijk is voor de aanslag. onder de slachtoffers zijn zowel burgers als politieagenten.

20 augustus 2016: Tientallen doden door bomaanslag op huwelijk

Tijdens een bruiloft in de Turkse stad Gaziantep ontploft een bom, vermoedelijk doordat een zelfmoordterrorist zich opblaast. Er vallen zeker vijftig doden en negentig mensen raken gewond. President Erdogan zegt vrijwel meteen dat Islamitische Staat hiervoor verantwoordelijk is.

Chaos in Turkse stad Gaziantep na aanslag tijdens bruiloft
Chaos in Turkse stad Gaziantep na aanslag tijdens bruiloft

17 augustus 2016: Zelfmoordenaar blaast zich op bij politiebureau

Een zelfmoordenaar blaast zichzelf met zijn auto op bij een politiebureau in de stad Elazig, in het oosten van Turkije. Drie agenten komen om het leven, 217 mensen raken gewond (waaronder 85 agenten).

Diezelfde dag vinden er nog twee kleinere aanslagen in hetzelfde gebied plaats. Hierbij komen nog eens zeven mensen om het leven, waaronder drie soldaten. De militante tak van de PKK eist de verantwoordelijkheid op.

15 augustus 2016: Zes doden door autobom in Diyarbakir

In de stad Diyarbakir, in het oosten van Turkije, ontploft bij een politiebureau een autobom. Vier agenten en twee burgers komen om het leven; zeker 25 mensen raken gewond (waaronder acht agenten). De Turkse veiligheidsdiensten stellen dat de militante tak van de PKK verantwoordelijk is voor de aanslag.

10 augustus 2016: Twee bommen tegen politieagenten

In de steden Kiziltepe en Diyarbakir, allebei in het oosten van Turkije, ontploffen vrijwel tegelijkertijd twee bommen. De bom in Kiziltepe ontplofte bij een politiebus die voor een ziekenhuis stond; ook de bom in Diyarbakir leek tegen agenten gericht. Er overlijden negen mensen en er vallen tientallen gewonden. De veiligheidsdiensten stellen dat de PKK achter de aanslagen zit.

28 juni 2016: Drie terroristen vallen luchthaven Atatürk aan

Op luchthaven Atatürk komen 45 mensen om het leven en raken meer dan tweehonderd mensen gewond bij een aanval van drie zelfmoordterroristen. Zij schieten in de vertrekhal om zich heen met kalasjnikovs en blazen zichzelf daarna op. Islamitische Staat claimt de verantwoordelijkheid; dertien IS-militanten die vermoedelijk betrokken zijn bij de aanslag worden opgepakt. Het Turkse leger bestookt als vergelding diverse IS-doelen bij de Syrische grens; hierbij komen tientallen IS-strijders om het leven.

Aanslag luchthaven Istanbul

Het luchtverkeer van en naar het Turkse vliegveld Atatürk bij Istanbul komt woensdagochtend na de aanslag langzaam weer op gang. © AFP
Vanuit Nederland vertrekken alleen Turkse vliegtuigmaatschappijen richting Atatürk. © ANP
Anti-oproerpolitie bewaakt de luchthaven. © AFP
Veel van de Turkse vluchten zijn wel geannuleerd of vertraagd. © ANP
Vliegmaatschappij Turkish Airlines heeft laten weten vluchten voorlopig uit te stellen. © ANP
Bij de aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul zijn dinsdag doden en gewonden gevallen. © ANP
Er zijn bij de aanslag twee explosies en meerdere schoten gehoord. De aanslag zou gepleegd zijn door zelfmoordterroristen. © ANP
Volgens de Turkse autoriteiten hebben bijna alle slachtoffers de Turkse nationaliteit. © ANP
Familieleden van slachtoffers wachten op meer informatie. © ANP
Alle toegangswegen naar de luchthaven zijn dinsdag afgesloten. © ANP
Personeel begint een dag na de aanslag met opruimen van puin. © ANP
Hulpdiensten zijn ter plaatse om gewonden te helpen. © AFP
De autoriteiten ontruimen de luchthaven. © AFP
De aanslag gebeurde bij de internationale terminal van de drukke luchthaven. © AFP
Vluchten van en naar Istanbul zijn dinsdag geschrapt. © AFP
De omgeving van de luchthaven is door de autoriteiten afgezet. © AFP
Passagiers wachten buiten de luchthaven. © AFP
De oproerpolitie staat voor het luchthaven van Istanbul. © AFP
Media tonen beelden van de schade bij de luchthaven. © ANP
De ravage op het vliegveld is groot. © ANP

Juni 2016: Doden na autobom bij politiebureau in zuidoosten Turkije.

Een autobom ging af bij een politiebureau in het zuidoosten van het land op 8 juni. Zeker drie mensen zijn omgekomen, onder wie twee agenten. Zeker dertig mensen zijn gewond geraakt. Premier Binali Yildirim meldt dat de Koerdische afscheidingsbeweging PKK verantwoordelijk is voor de aanslag.

Mei 2016: Gewonden na explosie bij militair complex in Istanbul. 

Een voertuig in de buurt van Istanbul explodeerde toen een bus met militairen langsreed. Alle inzittenden, zes militairen en de chauffeur, raakten lichtgewond. De aanslag werd niet opgeëist.

April 2016: Zelfmoordaanslag bij moskee in Bursa

Een vrouw met een zelfmoordvest blaast zichzelf op bij een moskee in de Turkse stad Bursa. Acht mensen raken gewond. De aanslag wordt niet opgeëist, maar volgens Turkse veiligheidsdiensten maakte de vrouw deel uit van Islamitische Staat.

Maart 2016: Zeker vier doden en tientallen gewonden in Istanbul.

Op zaterdagochtend blaast een terrorist zichzelf op in de drukste winkelstraat van Istanbul. Het is relatief rustig op straat, veel Turken vermijden drukke plaatsen na de aanslagen van de afgelopen maanden. Maar er worden zeker vier mensen gedood en raken er zeker twintig gewond, waaronder een aantal Israëlische staatsburgers. Turkije zweert dat de strijd tegen het terrorisme onverminderd doorgaat.

Maart 2016: Veel doden door autobom in Ankara

Een maand na de bloedige aanslag in Ankara is er in de hoofdstad van Turkije opnieuw een aanslag. Tenminste 37 mensen zijn om het leven gekomen door een autobom. De explosie was bij een bushalte in het Güvenpark in het midden van de stad. Waarschijnlijk gaat het om een zelfmoordaanslag.

Februari 2016: Militairen doelwit van bomaanslag in Ankara

Weer is Ankara het toneel van een aanslag. Woensdagavond 17 februari zijn Turkse militairen het doelwit. Een explosie doet zich voor bij bussen gevuld met militairen in de Turkse hoofdstad. Premier Ahmet Davutoğlu en Erdogan wijzen beiden naar de PKK en de Koerdische militie YPG als dader. Beide partijen ontkennen betrokkenheid. Donderdag vallen er zeven doden bij een aanslag op een militair konvooi in het zuidoosten van Turkije.

Januari 2016: Duitse toeristen komen om bij een aanslag op toeristisch plein in Istanbul

Bij een zelfmoordaanslag op een toeristisch plein in het centrum van de Turkse stad Istanbul op 12 januari van dit jaar vallen elf doden en vijftien gewonden. Alle slachtoffers zijn Duitse toeristen. De zelfmoordterrorist was volgens Erdogan "een buitenlands lid" van IS.

Oktober 2015: Meer dan honderd doden als twee mannen bommen laten afgaan bij een vredesmars

Op 10 oktober 2015 zijn er twee zelfmoordaanslagen plaats in Ankara, die aan 102 mensen het leven kost. Wederom zijn pro-Koerdische activisten het doel. Twee bommen gaan af vlak voordat een vredesmars van Koerden en aanhangers van pro-Koerdische politieke partijen op het punt van beginnen staat.

Een van de aanslagplegers wordt later geïdentificeerd als de broer van de dader van de aanslag in Suruç. De broers stonden in hun woonplaats bekend als sympathisanten van Islamitische Staat (IS). Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zitten IS, de PKK en Syrische geheime dienst achter de aanslag.

Juli 2015: Er vallen 33 slachtoffers bij een zelfmoordaanslag op een cultureel centrum

In de Zuid-Turkse stad Suruç vallen op 20 juli 2015 33 doden bij een aanslag op een cultureel centrum tijdens een persconferentie van de Federatie van jonge socialisten (SGDF). Ruim honderd mensen raakten gewond. Een man laat een bom afgaan tussen de jongeren die bijeen zijn gekomen om te praten over hulp aan de Syrische stad Kobani.