Romano van der Dussen is in februari 2016 na dertien jaar gevangenschap in Spanje vrijgelaten. Het Spaanse hooggerechtshof heeft een deel van zijn straf teruggedraaid. Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.

De Spaanse rechtbank veroordeelde de Nederlander in 2003 tot 15,5 jaar cel.

Van der Dussen werd beschuldigd van de beroving en gewelddadige poging tot verkrachting van drie vrouwen in Fuengirola, in de buurt van Málaga. Eén van hen zou daadwerkelijk zijn verkracht. Van der Dussen woonde op dat moment in die regio.

Van der Dussen werd op basis van getuigenverklaringen veroordeeld omdat slachtoffers zijn foto uit een stapel van mogelijke daders haalden. Hij was de enige blonde man in de rij verdachten en werd onder meer door twee slachtoffers herkend. Voor verkrachting kreeg hij 6,5 jaar cel opgelegd, voor aanrandig en beroving negen jaar. 

Tijdens het proces bleek dat de DNA-sporen en vingerafdrukken van de dader niet overeenkomen met die van de Nederlander. 

In 2007 bleek uit Brits onderzoek dat de Engelsman Mark Dixie verantwoordelijk was voor ten minste één van de aanrandingen in Spanje. Zijn DNA-materiaal werd gevonden op het lichaam van een van de slachtoffers. Justitie in Spanje stelde echter dat de DNA-vergelijking gebaseerd is op onvoldoende genetische kenmerken.

Duidelijk was toen al wel dat Van der Dussen mogelijk onterecht vast zat.

Zeven jaar later, in 2014, werd de zaak van de Nederlander, die toen al elf jaar in de cel zat, opnieuw bekeken. Pas in 2015 bekende de Britse Dixie verantwoordelijk te zijn voor een van de aanrandingen. 

De verdediging van Van der Dussen diende daarop een herzieningsverzoek in waarin om onmiddellijke vrijlating van de Nederlander werd gevraagd. Uiteindelijk besloot de Spaanse rechter om de strafzaak te heropenen.

In februari 2016 oordeelde het Spaanse hooggerechtshof dat Van der Dussen voor een deel van zijn straf vrijspraak kreeg.

De verkrachtingszaak kwam hierdoor te vervallen; de straf voor aanranding en beroving bleef staan. Maar omdat hij op dat moment al bijna dertien jaar vastzat, kwam het einde van zijn straf in zicht.

Tijdens zijn hechtenis in Spanje heeft Van der Dussen in zeker zeven verschillende gevangenissen gezeten. In die jaren heeft hij geen bezoek gekregen van familie, vrienden of kennissen. Alleen de gevangenenbezoekster van de reclassering kwam langs.

Van der Dussen blijft strijdbaar. 

Op Mallorca werd hij nog enige tijd ondergebracht in een tijdelijke opvang. Zijn vrijheid voelde evenwel "onwerkelijk", zegt hij. "Ik weet niet goed wat ik moet voelen." De Nederlandse organisatie PrisonLaw, die Van der Dussen bijstaat, zal vervolgprocedures gaan voeren voor de feiten waarvoor de Nederlander niet is vrijgesproken.