Op zaterdag 9 augustus 2014 werd de 18-jarige Michael Brown in het Amerikaanse Ferguson doodgeschoten door een agent. De gebeurtenis veroorzaakte veel onrust in de Verenigde Staten. Een overzicht van het voorval en de nasleep.

De 18-jarige jongen was ongewapend. 

Michael Brown, die net de middelbare school had afgerond, werd op straat neergeschoten. Hij was met een vriend bij een supermarkt geweest en liep over de weg naar huis. De politie erkende dat Brown geen wapen bij zich droeg.

Uit een autopsie bleek dat Brown zeker zes keer is beschoten, waaronder twee keer in het hoofd. Ook is hij zeker vier keer in de rechterarm geraakt. Op het lichaam van Brown werden geen sporen van kruit gevonden, wat zou bewijzen dat hij van een afstand is doodgeschoten.

Een grote meerderheid van de inwoners van Ferguson is donker.

Net als veel andere voorsteden van St. Louis is de bevolking van Ferguson gesegregeerd. 67 procent van de bevolking van St. Louis is donker, 29 procent is blank. Ferguson is bovendien relatief arm: 22 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Ferguson heeft volgens verschillende media "een geschiedenis van wantrouwen binnen de overwegend donkere gemeenschap jegens de overwegend blanke politiemacht". Slechts 3 van de 53 agenten van het lokale politiekorps zijn donker. 

Meteen na het voorval onstond er onrust in Ferguson.

Veel mensen gingen de straat op om te protesteren tegen het buitensporige politiegeweld en het uitblijven van informatievoorziening over het voorval. Maar er werd ook geprotesteerd tegen 'racial profiling', en tegen de sociale ongelijkheid in de VS. 

Sommige betogers hielden hun handen in de lucht, en vertelden de politie niet te schieten: een verwijzing naar het het dramatische voorval. Tijdens de protesten werden brandjes gesticht, molotovcocktails gegooid, en er was sprake van geweld tegen de politie. De politie reageerde met traangas en rubberkogels. Het politieoptreden wakkerde verdere rellen aan.

Gouverneur Jay Nixon van Missouri maakte de staatspolitie verantwoordelijk voor de ordehandhaving. Ook riep hij de noodtoestand uit en werd een avondklok ingesteld. Nixon zette de Nationale Garde in om verdere escalatie van de rellen te voorkomen.

De jury bepaalde dat de agent niet zal worden vervolgd. De protesten namen in alle hevigheid toe.

De jury, bestaande uit twaalf Amerikaanse burgers, boog zich sinds 20 augustus 2014 over de zaak en kwam tot de conclusie dat de agent Brown op 9 augustus niet opzettelijk had gedood. Meteen na de uitspraak braken er rellen uit in de voorstad van St. Louis.

Demonstranten gooiden met objecten naar de politie. Meerdere auto's en gebouwen werden in brand gestoken en overal in de stad klonken geweerschoten. 

Het drama lijkt veel op een eerder incident en werd gevolgd door meerdere soortgelijke gebeurtenissen.

Begin 2012 schoot buurtwacht George Zimmerman in Florida een 17-jarige donkere jongen, Trayvon Martin, op straat dood. Martin was ongewapend. Zimmerman claimt dat hij werd aangevallen en zichzelf moest verdedigen. Duizenden mensen gingen de straat op en beroemdheden poseerden met een hoodie, een verwijzing naar het kledingstuk dat Martin droeg toen hij werd neergeschoten. Zimmerman werd aangeklaagd, maar vrijgesproken.

Na Browns dood in 2014 zorgden onder meer de dood van de ongewapende Samuel Dubose (43) in juli 2015 voor veel onrust. Hij werd in Cincinnati door een agent doodgeschoten tijdens een verkeerscontrole. In juni van datzelfde jaar kwam de 18-jairge William Chapman in Portsmouth om het leven nadat hij vanwege een winkeldiefstal was neergeschoten en in april 2015 overleed Freddie Gray (25) aan zijn verwondingen in een politiewagen nadat hij was gearresteerd vanwege het bezit van een stiletto. Alle slachtoffers hadden een donkere huidskleur.

Nu wordt de stad Ferguson aangeklaagd.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat een rechtszaak beginnen tegen de stad Ferguson omdat het weigert akkoord te gaan met het plan de politie en justitie grondig te hervormen. In de ogen van justitie is een weigering van de hervormingen een signaal dat de stad politie en justitie niet volgens de grondwet wil laten functioneren. Uit onderzoek van maart 2015 bleek dat er binnen de politie van Ferguson sprake was van een patroon van discriminatie gericht tegen donkere Amerikanen.