De spanningen tussen Noord en Zuid-Korea liepen in de afgelopen maanden opnieuw hoog op. Een kort overzicht van kleine speldenprikjes tot grote incidenten.

Op 6 januari voert Noord-Korea een kernproef uit. 

De proef, volgens Noord-Korea een succesvolle ondergrondse test met een waterstofbom, zet de verhoudingen op scherp. 

Amerikaanse experts betwijfelen of de kernproef wel een waterstofbom betreft, maar de regering in Washington betitelt de proef hoe dan ook als een provocatie. De VN legt het land nieuwe sancties op en ook de VS doet dat een aantal dagen later.

Zuid-Korea zet de 'propagandaluidsprekers' weer aan. 

De luidsprekers werden door de Zuid-Koreaanse regering bij de grens met Noord-Korea geplaatst om anti-communistische boodschappen uit te zenden bij de grens. 

Noord-Koreaanse soldaten schoten in augustus van 2015 op de luidsprekers. Zuid-Korea haalde ze later weg als onderdeel van een akkoord dat de spanningen tussen de twee landen weg moest nemen. 

'Propagandaluidsprekers' Zuid-Korea weer aangezet
'Propagandaluidsprekers' Zuid-Korea weer aangezet

Amerikanen laten een B-52 laag over Zuid-Korea vliegen. 

De grootste bommenwerper in de Amerikaanse luchtmachtvloot vliegt met twee F-16's dreigend op de Noord-Koreaanse grens af. Op die manier probeert de VS op zondag 10 januari een signaal af te geven aan Noord-Korea. 

Een dag later maakt Zuid-Korea bekend dat het de toegang tot het industriepark Kaesong, dat met het stalinistische Noord-Korea wordt gedeeld, verder gaat beperken. 

Een Amerikaan wordt opgepakt in Noord-Korea. 

De 21-jarige student wordt op 11 januari gearresteerd door de Noord-Koreaanse autoriteiten en beschuldigd van spionage voor Zuid-Korea. 

Kim Jong-un stelt dat het kernwapenarsenaal moet worden uitgebreid. 

Dat moet volgens de Noord-Koreaanse dictator gebeuren om "een vuist te maken tegen de door de VS geleide imperialisten".

Dezelfde dag vuren militairen van het Zuid-Koreaanse leger waarschuwingsschoten af op een drone uit Noord-Korea, nadat het object over de grens van de twee landen was gevlogen.

De VN spreekt zich uit. 

De internationale vereniging laat op 22 januari weten dat de wereld zich moet inzetten voor strafrechtelijke vervolging van de leiders van Noord-Korea, nu er geen verbetering is te zien in de mensenrechten daar. 

Kim-Jong-un zegt een satelliet de ruimte in te zullen schieten.

Daardoor loopt de spanning verder op. Zuid-Korea benadrukt in een verklaring dat de plannen ingaan tegen de veiligheidsresoluties van de Verenigde Naties.

Ook de Japanse minister-president Shinzo Abe laat van zich horen. Hij wil samen met de Verenigde Staten en andere landen Noord-Korea "met klem vragen" af te zien van de lancering en ook Rusland sluit zich hierbij aan.

Obama belt met zijn Chinese collega. 

Hij voert op 5 februari telefonisch overleg met Xi Jinping over de vermoede Noord-Koreaanse voorbereidingen voor een proef met een ballistische raket. 

Die raket schiet Noord-Korea twee dagen later af. 

Tot woede van buurlanden en de Verenigde Staten lanceert Noord-Korea zondag een langeafstandsraket met een satelliet. Het projectiel werd volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie afgevuurd vanuit een basis in het noordwesten van het buurland. De VN-veiligheidsraad komt kort daarna samen en veroordeelt de lancering.

De spanningen lopen nog hoger op als de Zuid-Koreaanse marine de volgende dag waarschuwingsschoten lost om een patrouilleboot uit Noord-Korea te verdrijven. Het vaartuig was de zeegrens tussen de landen overgestoken, zegt een legerfunctionaris uit Zuid-Korea.

Overzicht: Rakettesten Noord-Korea

Overzicht: Rakettesten Noord-Korea
Overzicht: Rakettesten Noord-Korea

De VS stelt snel een raketafweersysteem naar Zuid-Korea te willen sturen. 

De VS wil hiermee een signaal afgeven aan Noord-Korea na de succesvolle lancering van een langeafstandsraket door het land op zondag.

De leiders van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hebben afgesproken samen te ijveren voor "krachtige en effectieve" sancties tegen Noord-Korea, maakt de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye dinsdag bekend na telefonisch overleg met haar ambtsgenoten. Japan maakt op 10 februari bekend met nieuwe sancties te komen. 

Zuid-Korea stopt de activeiten op het met Noord-Korea gedeelde industrieterrein. 

Dat gebeurde in 2013 voor het laatst. Toen was een kernproef de aanleiding voor het besluit.

Het Pentagon maakt details bekend over langeafstandswapens Korea 

Volgens het Pentagon onwikkelt Noord-Korea een langeafstandsraket die waarschijnlijk in staat is een groot deel van het vasteland van de Verenigde Staten te bereiken. De raket, de KN-08, kan volgens het Pentagon een afstand van 5.500 kilometer afleggen.

Dezelfde dag als de aankondiging van het Pentagon maakt Noord-Korea bekend het onderzoek naar het lot van Japanners die het land in de jaren zeventig en tachtig heeft ontvoerd stop te zetten. Het regime in Pyongyang wreekt zich zo voor de nieuwe sancties die Japan het heeft opgelegd na de atoom- en raketproef van Noord-Korea.

Zuid-Korea kondigt meer maatregelen aan tegen Noord-Korea

Na het stoppen van de activiteiten op het gedeelde industrieterrein kondigt De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye 16 februari meer "krachtige" maatregelen aan tegen Noord-Korea. Het stalinistische land heeft volgens de president laten zien geen belangstelling te hebben in vrede. Ook Obama legt het land nieuwe sancties op.

Noord-Korea dreigt Paleis Zuid-Korea aan te vallen

De jaarlijkse voorjaarsoefening van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten is voor Noord-Korea aanleiding de gebruikelijke dreigementen te uiten. Het presidentiële paleis in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kán een eerste aanvalsdoel zijn, aldus het regime in Pyongyang op 23 februari.

Zware sancties tegen Noord-Korea door VN

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemmen op 2 maart unaniem in met nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Het zijn de zwaarste sancties in twintig jaar tegen het land. Ook de VS en China waren eerder al akkoord over sancties de opgelegd moesten worden na de kernproef.

'Noord-Korea vuurt opnieuw projectielen af'

Volgens de Zuid-Koreaanse regering zou Noord-Korea op 3 en 9 maart korteafstandsprojectielen in zee hebben afgevuurd.

Ook zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in maart dat zijn land klaar moet zijn om kernwapens "op elk moment" te kunnen gebruiken, meldt het staatspersbureau KCNA.

Kim Jung-un kondigt nieuwe test met kernkop aan

Kim Jong-un laat op 14 maart weten dat Noord-Korea spoedig een test zal uitvoeren met een nucleaire kernkop en een testlancering met een ballistische raket die nucleaire kernkoppen kan vervoeren.

Noord-Korea spreekt van een geslaagde test met een nieuwe raketmotor 

Noord-Korea zegt op 9 april een succesvolle test uitgevoerd te hebben uitgevoerd van een nieuw type raketmotor voor een langeafstandsraket.

Dat gebeurde volgens Noord-Koreaanse staatsmedia onder het toeziend oog van leider Kim Jong Un.

Noord-Korea lanceert raket vanuit onderzeeër

Noord-Korea bevestigt op 24 april dat het een een ballistische raket vanuit een onderzeeboot heeft afgevuurd en zegt dat die lancering succesvol is verlopen.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten denken dat Noord-Korea werkt aan een systeem van vanuit onderzeeërs gelanceerde ballistische raketten en intercontinentale raketten, die ook het Amerikaanse vasteland binnen bereik hebben.

Lancering van raket mislukt

Op 31 mei mislukt de lancering van een middellangeafstandsraket aan de oostkust in Noord-Korea. Japan en Zuid-Korea melden het falen van de lancering. Het is de derde mislukking in korte tijd met de Musudan-raket. Het communistische land heeft nog nooit succesvol dit type weten te lanceren.