Voor de tweede keer sinds zijn aantreden mag koning Willem-Alexander de Militaire Willems-Orde uitreiken, de oudste en hoogste ridderorde en dapperheidsonderscheiding van ons koninkrijk.

Het Korps Commandotroepen krijgt de onderscheiding op 15 maart voor hun buitengewone inzet in Afghanistan.

Eind 2014 mocht Willem-Alexander voor de eerste keer de onderscheiding toekennen, aan oud-commando Gijs Tuinman, ook voor zijn heldhaftig en moedig optreden in Afghanistan.

De Militaire Willems-Orde werd op 30 april 1815 door koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste die de eervolle onderscheiding kreeg, was erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.

Buitenlandse

De onderscheiding kan in bijzondere gevallen ook worden uitgereikt aan niet-militaire Nederlandse onderdanen en vreemdelingen. 

Ook militaire eenheden kunnen dus worden opgenomen in de Orde, zowel binnenlandse als buitenlandse. Dat gebeurde voor het laatst in 1947, toen de Onderzeebootdienst deze militaire eer kreeg voor hun inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Levende ridders

Volgens het ministerie van Defensie zijn op dit moment nog vier Ridders Militaire Willems-Orde in leven. Twee veteranen: de Engelsman Ken Mayhew (1917) en de Amerikaan Edward Fulmer (1919). En de nog actief dienende Nederlandse militairen majoor Marco Kroon (1970) en majoor Tuinman (1979).