Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 februari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

KNMI geeft code geel af vanwege windstoten

Het KNMI heeft voor heel Nederland, behalve de noord-oostelijke provincies een code geel afgegeven voor gevaarlijk weer op maandag. De waarschuwing geldt niet voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In de andere provincies wordt het onstuimig met kans op zware windstoten met snelheden tussen de 75 en 90 kilometer per uur. Aan zee kunnen daarnaast windstoten voorkomen van negentig tot honderd kilometer per uur. 

De VID raadt automobilisten aan om zondagnacht en maandag niet met aanhangers de weg op te gaan. Een zelfde waarschuwing is er voor chauffeurs van lege vrachtwagencombinaties.

Carnaval heeft last van het weer

Nederland viert maandag de derde dag van carnaval. In verschillende steden staan er optochten op de planning, maar het is nog onduidelijk of al deze evenementen door kunnen gaan vanwege het weer. 

De Carnavalsoptocht in Roermond van maandag is al afgelast. De optocht is 'afgeblazen' omdat bij harde wind en windstoten de kans groot is dat praalwagens omwaaien. Mogelijk gaan carnavalsoptochten in Den Bosch en Breda ook niet door. De organisaties nemen hier echter maandagochtend pas een besluit over.

Vervolg proces tegen Ivoriaanse ex-president Gbagbo

Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt het proces tegen de voormalige Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en de voormalige Ivoriaanse politiek leider Charles Blé Goudé voortgezet. Gbagbo wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. Hij zou na de verkiezingen van 2000 zijn aanhangers hebben aangezet tot verkrachtingen en moordpartijen. Drieduizend mensen kwamen daarbij om het leven. De advocaat van Gbagbo stelt echter dat het Internationaal Strafhof een zeer selectieve voorspiegeling van de recente geschiedenis in Ivoorkust hanteert. 

Start van het ABN Amro World Tennis Tournament

De 43e editie van het ABN Amro World Tennis Tournament begint maandag in Rotterdam. Aan het toernooi doen twee Nederlanders spelers mee. Robin Haase en Thiemo de Bakker spelen beiden op een wildcard. Door een blessure zag Roger Federer zich genoodzaakt om zijn deelname in te trekken. Daardoor is de Fransman Richard Gasquet als eerste geplaatst. Stan Wawrinka, de winnaar van 2015, is er deze editie niet bij.

Cijfers over de omvang van de handel tussen Nederland en Iran

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt maandag bekend hoe groot de handel tussen Nederland en Iran was tussen 2010 en 2015. Het bureau vergelijkt de situatie van voor de invoering van Westerse economische sancties tegen het land met informatie van tijdens de boycot.

En verder:

- Stuurt thuiszorgorganisatie Buurtzorg een bod naar de betrokken gemeenten over de zorgactiviteiten die het bedrijf van het noodlijdende TSN Thuiszorg over wil nemen.

- Presenteert online broker Binckbank de cijfers over het afgelopen jaar.

- Worden in Braziliaanse steden grote parades gehouden vanwege carnaval. Vooral Rio de Janeiro staat bekend om z'n uitbundige feesten.

- En maandag wordt de start van het Chinese Nieuwjaar gevierd. De Chinezen gaan van het jaar 4712, het jaar van de geit, naar 4713, het jaar van de aap. In Nederland zou aanvankelijk in Amsterdam een vuurwerkshow plaatsvinden, maar dit evenement is vanwege de verwachte weersomstandigheden afgelast.

Weer:

Er staat Nederland onstuimig weer te wachten. In de nacht van zondag op maandag neemt de wind al in kracht toe. Maandag overdag staat er een stormachtige wind met sterke windstoten. Het zal maandag hoofdzakelijk regenen, maar in de ochtend is er van tijd tot tijd ook ruimte voor de zon. Het wordt zo'n 8 tot 10 graden.

Vanwege de combinatie van wind en regen verwacht de ANWB in ieder geval voor maandagochtend een zware spits. De verkeersdienst voorziet voor maandagavond wel een normale spits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur: