Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 februari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

VN besluit over gevangenschap Assange

De Verenigde Naties beslissen of Julian Assange willekeurig wordt vastgehouden in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Donderdag meldde het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken al dat een speciale werkgroep van de VN de Wikileaks-oprichter zal bijstaan. Als het zover komt, kan Assange vrijdagmiddag na 3,5 jaar vrijwillige gevangenschap weer vrij de straat op.

De maximumsnelheid naar 130 op meerdere trajecten van kracht

Het gaat onder meer om delen op de A1, A27, A28, en A58. In mei moeten de A2 en de A12 deels volgen. Met deze verhoging mag dan op 61 procent van de snelwegen 130 gereden worden. "Met de uitbreiding van de 130-kilometerwegen zetten we een mooie volgende stap in ons snelhedenbeleid", aldus minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, donderdag. "We streven er naar dat we uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 km kunnen rijden.

Veiligheidsraad vrijdag bijeen over Syrië

Althans, dat meldden verschillende diplomaten donderdag. De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, zal de vijftien leden van de raad informeren over het vastlopen van het jongste vredesoverleg voor Syrië in Genève. De Mistura schortte het overleg dat deze week nog niet eens echt van de grond was gekomen woensdag al op. Hij wil het 25 februari opnieuw proberen.

CBS komt met cijfers over Nederlandse en niet-Nederlandse ondernemers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert vergelijkende cijfers over Nederlandse en niet-Nederlandse ondernemers. Duidelijk wordt hoeveel bedrijven in 2014 in Nederland zijn opgericht door mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit. Ook meldt het statistiekbureau in welke bedrijfstak de verschillende nationaliteiten vooral actief zijn.

Excelsior en Willem II openen speelronde 22

In de eredivisie staan Excelsior en Willem II vrijdagavond tegenover elkaar, oftewel de nummer zestien tegen de nummer veertien. De thuisploeg pakte slechts één punt in de voorbije zes wedstrijden. Ook Willem II wacht nog altijd op de eerste zege in 2016. De aftrap op Woudestein is om 20.00 uur.

In de Jupiler League worden vrijdagavond zeven duels afgewerkt. Het meest in het oog springende affiche is FC Dordrecht-NAC Breda. Beide clubs kwamen afgelopen seizoen nog uit in de eredivisie.

En verder:

- is het Warme Truiendag. Door de verwarming lager te zetten en een warme trui aan te trekken vragen verschillende organisaties en instanties aandacht voor het klimaat. 

- brengt Elton John zijn 33ste album uit, het album heet Wonderful Crazy Night.

Weer en verkeer

In de ochtend valt vooral landinwaarts nog wat lichte neerslag. Verder is het bewolkt met maxima van 9 tot 11 graden. Er waait dan een matige tot krachtige zuidwestenwind.

In de ochtend verwacht de ANWB een lichte spits en op vrijdagavond is het doorgaans ook niet druk op de weg, daarom verwacht de verkeersdienst daar een normale spits. De avondspits begint, zoals gebruikelijk op vrijdag wel wat eerder dan normaal.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur: