Na veel getouwtrek heeft de Zweedse aanklager het arrestatiebevel voor Wikileaks-oprichter Julian Assange, vanwege een beschuldiging van verkrachting, ingetrokken. Een tijdlijn van de zaak. 

Augustus 2010: Justitie in Zweden vaardigt een arrestatiebevel uit tegen Assange. Hij zou tijdens een bezoek aan Zweden twee Zweedse vrouwen hebben misbruikt. Zelf claimt Assange dat er bij de seks met de 26-jarige en 31-jarige vrouw sprake was van wederzijdse instemming. De openbaar aanklager spreekt van een geval van verkrachting en een geval van aanranding. 

Mei 2012:  Het Britse hooggerechtshof bepaalt dat Assange moet worden uitgeleverd aan Zweden om terecht te staan. Protest van Assange tegen dit besluit wordt door het hof naar de prullenbak verwezen. 

Juni 2012: De minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador laat weten dat Assange een aanvraag heeft ingediend voor politiek asiel op de ambassade van Ecuador in Londen. Assange wordt toegelaten tot de ambassade en een maand later krijgt hij officieel asiel. Ecuador zegt te vrezen dat de rechten van Assange worden geschonden als hij wordt uitgeleverd. 

Februari 2013: De Britse politie stelt dat het 3 miljoen pond per jaar kost om de ambassade van Ecuador te bewaken. Drie agenten moeten permanent aanwezig zijn om te voorkomen dat de klokkenluider ontsnapt. 

Juni 2014: Assange spreekt met journalisten op de ambassade en stelt dat zijn kinderen en zijn moeder worden bedreigd. 

Juli 2014: Een Zweedse rechtbank bepaalt dat het arrestatiebevel tegen Assange van kracht blijft. Een hoger beroep wordt een paar maanden later ook van tafel geveegd.

September 2014: Assange spant een zaak aan bij de VN en stelt dat hij illegaal wordt vastgehouden, omdat hij de ambassade op geen enkele manier kan verlaten vanwege het uitstaande arrestatiebevel. 

Augustus 2015: Justitie in Zweden laat twee aanklachten vallen, maar de belangrijkste beschuldiging - die van verkrachting - blijft staan. Assange blijft ontkennen. 

Oktober 2015: De Londense politie stelt dat de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad niet langer door agenten zal worden bewaakt. Nog altijd zal de politie Assange echter oppakken als hij besluit de ambassade te verlaten. 

Februari 2016: Een panel van de VN besluit dat Assange zonder wettelijke grond is gedetineerd, en dat hij zou moeten worden vrijgelaten. De Britse politie zegt dat hij desalniettemin zal worden gearresteerd als hij de ambassade verlaat. Op 22 februari dienen advocaten van Assange een verzoek tot herziening van het Zweedse arrestatiebevel in bij een Zweedse rechtbank.

Augustus 2016: Na veel getouwtrek mogen Zweedse aanklagers Wikileaks-oprichter Julian Assange in de ambassade van Ecuador in Londen ondervragen over een beschuldiging van verkrachting. De Ecuadoraanse autoriteiten hebben ingestemd met een hoorzitting over de inmiddels zes jaar oude aanklacht.

September 2016: Het Zweedse hooggerechtshof handhaaft het arrestatiebevel voor Julian Assange, de oprichter van Wikileaks. Het hooggerechtshof heeft besloten dat Assange nog steeds als verdachte wordt gezien in de zaak. De advocaat van Assange stelt dat hij waarschijnlijk in beroep gaat tegen het besluit.

Mei 2017: De Zweedse aanklager trekt het arrestatiebevel tegen Assange in. De reden hiervan moet nog bekend worden gemaakt.