De Amerikaan Martin Shkreli staat woensdag voor de rechter op verdenking van fraude. De 32-jarige voormalig topman van het farmaceutische bedrijf Turing is vooral bekend geworden door het opdrijven van de prijs van een anti-infectiemedicijn met 5.000 procent. Wie is Shkreli en waarom wordt hij zo verguisd?

In november van 2015 werd Shkreli opgepakt op verdenking van fraude.

Martin Shkreli wordt ervan beschuldigd bij zijn vorige baan als directeur van het biofarmaceutische bedrijf Retrophin de winst in eigen zak te hebben gestoken. Het geld zou hij hebben gebruikt voor het aflossen van schulden van een ander bedrijf, waarvan hij manager was.

De raad van bestuur van Retrophin deed aangifte en wil 65 miljoen dollar terugzien. Shkreli zegt onschuldig te zijn.

Ook zou hij investeerders hebben voorgelogen over de hoogte van de rendement van een verkeerd gelopen investering. Hij betaalde ze terug met aandelen van Retrophin.

Martin Shkreli is als zakenman succesvol geworden in de farmaceutische industrie.

Hij is de oprichter van en de voormalig directeur van het bedrijf Turing. Het bedrijf hanteerde als strategie het opkopen van medicijnen waarop het patent was verlopen en deze te verkopen tegen een hoge prijs.

Zo kocht Turing in augustus 2015 de rechten van het medicijn Damarin. Shkreli verhoogde de prijs van 13,50 dollar naar 750 dollar (686 euro) per pil. Dat betekent een stijging van 5.000 procent. Dit leverde veel verontwaardigde reacties op van politici en artsen. 

Het medicijn Damarin is voor bepaalde patiënten in de VS heel belangrijk.

Damarin is een anti-infectiemedicijn voor mensen die lijden aan Toxoplasmose. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die voor gezonde mensen nauwelijks kwaad kan, maar voor mensen met een verminderde weerstand zeer gevaarlijk kan zijn. Mensen met hiv of kankerpatiënten bijvoorbeeld. Zij kunnen een beroerte krijgen.

Het medicijn is zeventig jaar oud, maar is de enige in zijn soort die in de Verenigde Staten is toegestaan om verkocht te worden. Juist daarom is het medicijn zo belangrijk.

Shkreli zag geen kwaad in de verhoging van de prijs.

Shkreli zelf zag geen probleem in het verhogen van de prijs van Damarin. Volgens hem was het een logische stap voor zijn bedrijf, omdat er anders geen fatsoenlijke winst viel te behalen.

Wel zei hij aanvankelijk de prijs te zullen verlagen, maar er werd nooit gespecificeerd hoeveel. Later kwam Shkreli daar op terug: de prijs van 750 dollar bleef gehandhaafd. Volgens Shkreli zou een deel van de winst worden gestoken in verbetering van het medicijn.

Shkreli is de eigenaar van een uniek album van de Wu-Tang Clan.

In november 2015 werd Shkreli de eigenaar van het enige exemplaar van het album van de Wu-Tang Clan, Once Upon a Time in Shaolin. Hij betaalde er 2 miljoen dollar voor.

Leden van de Wu-Tang Clan reageren woedend als ze erachter komen dat Shkreli degene is hun muziek heeft gekocht. Ze maken hem zwart in de media en Shkreli reageert op zijn beurt met het dreigement het album te vernietigen. Al met al zorgt het ervoor dat Shkreli door velen wordt verguisd in de VS.