Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 februari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Amerikaanse voorverkiezingen van start in Iowa

Maandag vindt in de Amerikaanse staat Iowa de eerste voorverkiezing plaats voor de uiteindelijke kandidaten die het in november namens de Democraten en Republikeinen tegen elkaar opnemen bij de presidentsverkiezingen. Tijdens de zogenoemde 'caucus' in Iowa mogen leden van beide partijen hun voorkeurskandidaat opgeven. De uitslag is traditioneel bepalend voor het verdere verloop van de verkiezingen. Wie in Iowa verliest, haalt het vaak niet tot de slotronde. 

Wereldgezondheidsorganisatie bijeen om zikavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties praat morgen in Genève over de snelle verspreiding van het zikavirus, dat mogelijk zorgt voor hersenschade bij ongeboren baby's. Het virus verspreidt zich via muggen razendsnel in Zuid-Amerika, waar het inmiddels in 22 landen heerst. Brazilië vormt het grootste risico. De WHO overlegt onder meer over manieren om het virus te bestrijden. 

Transferperiode voetbal loopt ten einde

Voetbalclubs in binnen- en buitenland hebben nog één dag om spelers vast te leggen. In de nacht van maandag op dinsdag sluit de transfermarkt en moeten clubs het seizoen afmaken met de selectie zoals die dan is samengesteld. De afgelopen ‘winterse deadline days’ leverden relatief weinig spectaculaire transfers op, vooral omdat de Europese topclubs hun grootste aankopen in de zomer doen.

Prijsvechter Ryanair presenteert kwartaalcijfers

Luchtvaartmaatschappij Ryanair maakt maandag bekend of er opnieuw meer vliegtuigstoelen bij het bedrijf zijn geboekt. Ryanair heeft een goede zomer achter de rug. In het kwartaal tot en met september boekte de onderneming met 843 miljoen euro nog 41 procent meer winst. Het aantal boekingen steeg in die periode tot recordhoogte.

En verder:

- Vervolgt de speciale VN-gezant De Mistura zijn gesprekken over een staakt-het-vuren in Syrië. De gesprekken starten om 11.00 uur Nederlandse tijd. In Genève ontvangt De Mistura eerst de afgevaardigden van de Syrische regering. Zes uur later voert hij gesprekken met de oppositie. 

- Is Mars in de nacht van zondag op maandag en vroeg in de ochtend te zien naast de maan. Rond 6.30 uur is de rode planeet het best met het blote oog te zien. 

- Wordt in meerdere gemeenten in zuidwest Nederland de Watersnoodramp herdacht. Op 1 februari is het 63 jaar geleden dat dijkdoorbraken op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden zorgden voor langdurige overstromingen.  

Weer

Het KNMI waarschuwt maandagmiddag- en avond voor zware windstoten. De waarschuwing geldt voor de kustprovincies. In Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland worden mogelijk windsnelheden van ongeveer 75 kilometer per uur gehaald. 

Verder is het maandag op de meeste plaatsen droog, al kan er soms lichte regen of motregen vallen. Het wordt maximaal 10 tot 12 graden.

Ondanks lichte regenval verwacht de ANWB maandagochtend een normale ochtendspits. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor