Start vredesoverleg Syrië, verwachtingen arbeidsmarkt

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 januari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Start VN-vredesoverleg over Syrië

De Verenigde Naties beginnen vrijdag in Genève met een nieuw vredesoverleg over Syrië, al is het nog onduidelijk of de Syrische oppositie erbij aanwezig zal zijn. De oppositie blijft voorwaarden stellen aan de gesprekken en eist dat de bombardementen stoppen, het belegeren van plaatsen ophoudt en wil een garantie op humanitaire hulp. De Verenigde Staten drongen er al bij de rebellen op aan te komen naar het overleg, wat "een historische kans" is.

Presentatie arbeidsmarktprognose 2016

Het UWV presenteert vrijdagochtend zijn arbeidsmarktprognose voor 2016. De uitkeringsinstantie toont daarin de verwachte ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zoals de vraag naar werknemers en hoeveel mensen kunnen werken. In een eerdere prognose in juni zei het UWV herstel te verwachten, maar dat niet iedereen daarvan profiteert. Zo zouden er in de financiële dienstverlening, de zorg, de industrie en bij de overheid de komende jaren nog duizenden banen verdwijnen. 

Willem II tegen Heracles in eredivisie

In Tilburg trappen Willem II en Heracles Almelo de 21e speelronde van de eredivisie af. Na het laatste gelijkspel tegen FC Groningen is Willem II nog lang niet uit de degradatiezorgen. Heracles Almelo speelde eerder eveneens gelijk, maar de 0-0 tegen Ajax werd door trainer John Stegeman juist omschreven als een bonuspunt. De aftrap van Willem II-Heracles is om 20.00 uur.

TU Delft bij internationale wedstrijd voor supersnel vervoer

Een team van de TU Delft is vrijdag in Texas om de plannen te presenteren voor een 'Hyperloop'-voertuig, dat via een vacuümbuis zeer snel reizen mogelijk moet maken. De internationale wedstrijd komt voort uit plannen van Tesla-oprichter Elon Musk om openbaar vervoer grondig te herzien. Als het team uit Delft deze ronde overleeft zal daadwerkelijk een prototype worden gebouwd dat getest wordt op een speciale baan.

En verder:

- Presenteert voormalig lid van de band One Direction Zayn Malik zijn eerste single Pillowtalk. Malik verliet de band in maart vorig jaar om verder te gaan met een solocarrière.

- En houdt Microsoft-oprichter Bill Gates een toespraak in het Stedelijk Museum in Amsterdam, op uitnodiging van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vanwege het Nederlandse EU-voorzitterschap. Hij spreekt over het belang van de toegankelijkheid van onderzoeksresultaten.

Weer

Vrijdag is het bewolkt en valt er zo nu en dan wat regen. In de loop van de dag neemt de intensiteit wat toe. Het wordt maximaal 9 tot 11 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee soms hard. Vanaf halverwege de ochtend komen er in het noordwesten van het land zware windstoten voor; in Noord-Holland en het westen van Friesland tot ongeveer 80 en in het Waddengebied tot ongeveer 90 kilometer per uur.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Tip de redactie