Debat over Commissie-Stiekem, Federer-Djokovic op Australian Open

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 januari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'. 

ICC start proces tegen oud-president Ivoorkust

Het Internationaal Strafhof in Den Haag begint met het proces tegen ex-president van Ivoorkust Laurent Gbagbo. Het voormalige staatshoofd staat terecht voor misdaden tegen de menselijkheid, zoals moord, verkrachting en vervolging tijdens de burgeroorlog die in 2010 begon, toen Gbagbo weigerde zich neer te leggen bij zijn verkiezingsnederlaag. De burgeroorlog zou in de periode tot april 2011 aan zeker drieduizend mensen het leven hebben gekost.

Debat over onderzoek Commissie-Stiekem

De Commissie die onderzoek deed naar het lekken uit de Commissie-Stiekem, beantwoordt de vragen die zijn gesteld uit de Tweede Kamer. Bij veel partijen heerst veel onvrede dat er niet genoeg bewijs is gevonden om een fractievoorzitter uit de Commissie-Stiekem te kunnen vervolgen voor dit ambtsmisdrijf. ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten, de voorzitter van het onderzoeksteam, stelde in haar rapport al dat de wetgeving voor dit proces tegenstrijdig en flink verouderd is.

Italiaanse Senaat buigt zich over homohuwelijk

De Italiaanse Eerste Kamer debatteert over de in het land omstreden invoering van het homohuwelijk. Het is de vraag of de linkse premier Renzi tijdens de geheime stemming genoeg steun krijg voor het plan, waartegen conservatieve politici en de katholieke kerk zich verzetten. Zaterdag demonstreerden in Italië duizenden mensen vóór invoering van de wet. 

Djokovic en Federer strijden om finaleplek Australian Open

Novak Djokovic en Roger Federer treffen elkaar donderdag in de halve eindstrijd van de Australian Open. Het is al de 45e ontmoeting tussen de 28-jarige Serviër en de 34-jarige Zwitser. Beide spelers wonnen tot nu toe 22 keer. Djokovic is gezien zijn resultaten van 2015 de grote favoriet. De wereldranglijstaanvoerder won afgelopen jaar liefst drie van de vier Grand Slam-toernooien, waaronder de Australian Open. De halve finale is vanaf 9.30 uur te zien op NPO 1.

Kamerdebat over mishandeling NS-personeel

Betrokken partijen hebben een aantal afspraken gemaakt na een ernstig incident met een conductrice in Hoofddorp. De nieuwe staatssecretaris Sharon Dijksma praat de Kamer bij over de laatste stand van zaken. Het debat begint om 16.15 uur.

Feyenoord jaagt op eerherstel tegen sc Heerenveen

Na drie achtereenvolgende nederlagen in de eredivisie telt voor Feyenoord donderdagavond tegen sc Heerenveen alleen een overwinning. De Rotterdammers lijken zich te moeten focussen op de derde plaats in de competitie, hoewel de ploeg nog altijd kans maakt op de bekerwinst. Het duel met sc Heerenveen wordt gespeeld in De Kuip en begint om 20.45 uur. De enige andere eredivisiewedstrijd van donderdagavond is Roda JC-FC Utrecht, waar om 18.30 uur het eerste fluitsignaal klinkt.

En verder:

- Is het donderdag Gedichtendag, waarmee de aftrap wordt gegeven voor de Poëzieweek.

- Presenteert Microsoft de cijfers van het afgelopen kwartaal. H&M presenteert de cijfers van het afgelopen jaar. In het derde kwartaal boekte de Zweedse kledingketen nog een positief resultaat. 

Weer en verkeer

In de loop van de nacht trekt de regen weg en klaart het op. Het koelt dan af tot rond 4 graden. Donderdag is het vrij zonnig, alleen in het zuiden en oosten is het eerst nog bewolkt. 's Middags wordt het 8 graden. De wind, uit west tot zuidwest, is matig tot aan zee krachtig, 3 tot 6 Bft. 

De ANWB verwacht een normale ochtendspits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

NU.nl start nieuwspodcast

NU.nl start nieuwspodcast
NU.nl is een dagelijkse nieuwspodcast gestart. In vijftien minuten praten we je bij over het belangrijkste nieuws en de agenda van de dag.

NUwerk

Tip de redactie