Louis van Gaal vertrekt bij Manchester United, zo maakte de Engelse topclub maandag bekend. De 64-jarige Nederlander was twee jaar in dienst op Old Trafford. Een overzicht van zijn lange trainersloopbaan.

Ajax (1991-1997)

Na een rol als assistent-trainer bij AZ en Ajax maakt Van Gaal in de herfst van 1991 promotie bij de Amsterdammers als Leo Beenhakker vertrekt naar Real Madrid. Van Gaal heeft het in z'n eerste maanden moeilijk, maar krijgt Ajax daarna aan het voetballen.

In zijn eerste seizoen leggen de Amsterdammers beslag op de UEFA Cup en een jaar later wint Ajax de KNVB-beker.

Het mooiste moet dan nog komen. Met veel spelers uit de eigen jeugd aangevuld met buitenlanders als Jari Litmanen en Finidi George leggen de hoofdstedelingen in 1995 beslag op de Champions League en wereldbeker. Na de laatste van drie landstitels op rij (in 1996) begint Ajax moeizaam te draaien. In 1997 kondigt Van Gaal zijn vertrek aan.

FC Barcelona (1997-2000)

Van Gaal loodst FC Barcelona in 1998 en 1999 naar de Spaanse titel, maar de Amsterdammer wordt nooit helemaal onomstreden in Catalonië, vooral omdat hij in de ogen van fans te veel Nederlanders aantrekt. Na een seizoen zonder prijzen stapt Van Gaal op met de legendarische woorden: "Amigos de la prensa. Yo me voy. Felicidades." - "Heren van de pers, ik vertrek. Gefeliciteerd."

Oranje (2000-2001)

De KNVB zoekt in de zomer van 2000 een opvolger van bondscoach Frank Rijkaard en komt al snel uit bij Van Gaal, die de doelstelling uitspreekt om in 2002 wereldkampioen te worden. Het resultaat is bekend: Oranje kwalificeerde zich niet eens voor de mondiale eindronde. Reden voor Van Gaal om zijn baan op te zeggen.

Overzicht: De trainersloopbaan van Van Gaal

Van Gaal werd in het najaar van 1991 bij Ajax aangesteld als opvolger van de vertrokken Leo Beenhakker. © Hollandse Hoogte
In 1992 dirigeerde Van Gaal de Amsterdammers naar de eindzege in de UEFA Cup. © Hollandse Hoogte
Drie jaar nadien legde Ajax zelfs beslag op de Champions League. © Hollandse Hoogte
Na een matig seizoen 1996/1997 nam Van Gaal afscheid bij Ajax. FC Barcelona deed hem een aanbieding. © ANP
Met de Catalanen won Van Gaal de landstitel in 1998 en 1999. © Hollandse Hoogte
Van Gaal stapte in mei 2000 op, nadat Barcelona naast alle hoofdprijzen greep. © ANP
Medio 2000 werd de Amsterdammer benoemd tot bondscoach van Oranje. Nadat Nederland strandde in de voorronde leverde Van Gaal zijn contract in. © ANP
Van Gaal keerde een half jaar later terug bij FC Barcelona. Zijn rentree werd geen succes: in januari 2003 werd de Nederlander de laan uitgestuurd. © ANP
Na een periode als technisch directeur bij Ajax pakte Van Gaal in 2005 bij AZ zijn oude metier weer op. © ANP
In 2007 miste AZ nipt de titel. Een nederlaag in de laatste speelronde tegen Excelsior deed de Alkmaarders de das om. © ANP
Twee seizoenen later kon AZ alsnog feestvieren. Vooral dankzij El Hamdaoui en Dembélé kroonde de club zich tot kampioen. © ANP
Bayern München was in de zomer van 2009 de volgende halte in de trainersloopbaan van Van Gaal. © ANP
In 2010 loodste Van Gaal de Duitse topclub naar de landstitel, beker en (verloren) Champions League-eindstrijd. © ANP
Nog voor het einde van zijn tweede seizoen in Beieren moest Van Gaal opkrassen. © ANP
Nadat hij tevergeefs probeerde om algemeen directeur van Ajax te worden keerde Van Gaal in 2012 terug als bondscoach van Oranje. © ANP
Oranje plaatste zich eenvoudig voor het WK. © ANP
Op het WK eindigde Oranje zeer verdienstelijk als derde. © ProShots
Van Gaal ging na het WK naar United, waar hij in zijn eerste seizoen voldeed aan de doelstelling. Daarna ging het minder. © ProShots
In mei 2016 won Van Gaal met Manchester United de FA Cup, zijn enige grote prijs bij de club. © ANP

FC Barcelona (2002-2003)

Het bestuur van FC Barcelona ziet in Van Gaal de ideale trainer om een einde te maken aan de crisis waarin de club is beland sinds het vertrek van de Nederlander. In de Champions League rijgen de Catalanen de overwinningen aaneen, maar in de competitie loopt het van geen kant. In januari 2003 gaan FC Barcelona en Van Gaal in goed overleg uit elkaar.

AZ (2005-2009)

Na een rumoerig intermezzo als technisch directeur bij Ajax pakt Van Gaal in de zomer zijn trainersloopbaan op bij AZ. De Alkmaarders hebben de aanval ingezet op de traditionele top drie en onderstrepen die ambitie met de komst van de ene na de andere gevestigde eredivisiespeler of buitenlands talent. In 2007 grijpt Van Gaal op de laatste speeldag naast de landstitel, maar in 2009 kan de vlag wel uit in Alkmaar.

Bayern München (2009-2011)

Van Gaals avontuur in Beieren dreigt al in de eerste maanden compleet te mislukken. Een galavoorstelling tegen Juventus begin december verandert alles. Bayern plaatst zich daardoor voor de achtste finales van de Champions League en dendert door naar de winst van de beker en landstitel. Wel is Internazionale met 2-0 te sterk in de finale van het miljoenenbal. In Van Gaals tweede seizoen komt Bayern matig voor de dag, reden voor het bestuur om het contract van de oefenmeester in maart 2011 te beëindigen.

Oranje (2012-2014)

Liep zijn tweede periode bij FC Barcelona helemaal in de soep, Van Gaals rentree bij Oranje mondt uit in een groot succes. Het Nederlands elftal kwalificeert zich eenvoudig voor het WK in Brazilië en maakt op dat eindtoernooi indruk door titelverdediger Spanje met 5-1 te declasseren. Met een onconventionele speelstijl (vijf verdedigers) bereikt Oranje zelfs de halve finale, waarin Argentinië na een strafschoppenserie te sterk is. In de strijd om het brons rekent Nederland overtuigend af met Brazilië.

Manchester United (2014-2016)

Al voor het WK is Van Gaal benoemd tot manager van Manchester United, waar hij David Moyes opvolgt. Met een vierde plaats (en daarmee een ticket voor de voorronde van de Champions League) voldoet de manager in zijn debuutseizoen aan de doelstelling. Het bestuur legt de lat in het tweede jaar hoger, mede door honderden miljoenen ponden aan aankopen. De 'Red Devils' presteren evenwel zeer wisselvallig en Van Gaal komt zeker na de uitschakeling in de poulefase van de Champions League onder grote druk te staan.

Ondanks kritiek op de resultaten en het spel mag de Amsterdammer het seizoen afmaken. United loopt Champions League-deelname mis, maar stelt wel de eindwinst in de FA Cup veilig.