Alex O., beter bekend als de 'Jumbo-afperser', gaat in cassatie tegen zijn veroordeling tot tien jaar gevangenisstraf van het gerechtshof in Leeuwarden. Hij heeft de supermarktketen Jumbo maandenlang afgeperst en bedreigd, waar hij door de rechtbank eerder acht jaar gevangenisstraf voor kreeg. Wat is er ook alweer precies gebeurd?

Bij twee filialen van Jumbo in Groningen zijn in 2015 binnen een maand twee explosieven gevonden.

In de winkel aan de Wilhelminakade werd in de nacht van 8 op 9 mei een pakketje tegen de gevel gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief weggehaald en op een andere locatie laten afgaan.

Drie weken later ging er daadwerkelijk een explosief af bij de Jumbo aan het Overwinningsplein. Daarbij raakte een ruit en een kozijn beschadigd.

Ook werd er een explosief gevonden bij een filiaal in Zwolle.

Begin juli van dat jaar werd een verjaardagskaart bezorgd bij Jumbo aan de Veemarkt. Daarbij werd een kleine hoeveelheid explosieve stof meegeleverd.

Vrij snel na het eerste incident werden maatregelen genomen bij alle 579 filialen.

Dat heeft ervoor gezorgd dat meer Jumbo-filialen werden ontruimd bij het vermoeden van de aanwezigheid van een explosief. Zo leidde een piepende accu tot de ontruiming van een Jumbo in Rosmalen. In Nijmegen gebeurde dat na de vondst van een bak aardappelsalade.

De afperser wilde een onbekende hoeveelheid bitcoins.

De dader heeft op verschillende momenten en manieren contact gezocht met de politie en Jumbo hierover. Door bitcoins te eisen, die lastiger te traceren zijn, kon O. anoniem blijven. 

De afperser maakte steeds gebruik van kleine hoeveelheden explosieve stoffen, dat was voor de politie een teken dat hij niet uit was op het maken van slachtoffers.

Op 13 augustus zette de politie vrijwel het hele dossier over de Jumbo-afperser online.

Het publiek werd gevraagd "mee te rechercheren". De dader werd toen omschreven als een man van twintig tot veertig jaar oud, afkomstig uit Groningen, die veel weet van explosieven en computersystemen.

Het leverde veel nieuwe scenario's, tips en vragen op. Als extra stimulans voor het publiek loofde het Openbaar Ministerie (OM) een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip. Die werd overigens uiteindelijk niet uitgeloofd.

Eén verdachte kon worden opgespoord door een kookwekker die was gebruikt bij een van de explosieven.

Er werden 170 mensen ondervraagd die de specifieke kookwekker hadden gekocht bij een Blokker-filiaal in Groningen. Zo kwam de politie een 15-jarige jongen op het spoor, die weer leidde naar een 51-jarige man, zijn vader.

Nadat het publiek werd gevraagd mee te denken aan de zaak, leverde dat meer informatie op die wees in de richting van de 15-jarige. De 51-jarige Alex O. was ook een van de vele interessante personen in het onderzoek. 

Het duo werd op vrijdagavond 9 oktober opgepakt. De politie wilde in eerste instantie alleen de 15-jarige aanhouden. De 51-jarige man was op dat moment bij hem thuis.

Uiteindelijk wordt de 15-jarige jongen niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs.

Hij werd in eerste instantie verdacht van poging tot afpersing in vereniging. Er was echter geen bewijs dat hij betrokken was bij de bedreigingen. Daarom werd de zaak tegen hem op 22 januari 2016 geseponeerd.

De 51-jarige verdachte heeft altijd ontkend.

"Ik ben onschuldig, ik ben niet de Jumbo-afperser. Ik heb geen bommen vervaardigd", zei Alex O. tijdens een zitting bij de rechtbank in Groningen. Volgens de advocaat van de verdachte was er te weinig bewijs om zijn cliënt vast te houden. Het zou slechts gaan om DNA-materiaal op een envelop.

Alex O. is in beroep gegaan tegen veroordeling.

Begin juli in 2016 wordt O. veroordeeld tot acht jaar celstraf. Enkele dagen later meldt de advocaat van O. dat zijn cliënt in beroep gaat. "Cliënt ontkent elke betrokkenheid bij de feiten", staat in een verklaring. De verdediging noemde de onderbouwing van het bewijs uiterst wankel. "Aan divers ontlastend materiaal is de rechtbank voorbij gegaan."

Het OM heeft in het hoger beroep opnieuw acht jaar cel tegen O. geëist.

Het hof veroordeelt hem tot tien jaar celstraf.

Alex O. wordt op 20 april veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf door het gerechtshof in Leeuwarden. Volgens het hof staat vast dat de 53-jarige Alex O. meerdere dreigmails en -brieven heeft gestuurd naar Jumbo. Mede door zijn strafblad komt het hof tot een hogere straf dan het OM had geëist.

O. gaat in cassatie bij de Hoge Raad.

Op 30 april maakt de advocaat van O. bekend dat hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Volgens zijn advocaat is er geen direct bewijs aanwezig voor de betrokkenheid van O. bij de afpersing van de supermarktketen en gaat hij daarom niet akkoord met de veroordeling van het gerechtshof in Leeuwarden.