
Overzicht: Beroemdheden in discussie rondom diversiteit Oscars 2016
Voor boycot
Jada Pinkett Smith en Will Smith - acteurs
De echtgenoot van Will Smith, Jada Pinkett Smith, ontketende de discussie door als een van de eerste beroemdheden aan te kondigen dit jaar niet naar de Oscars te gaan. Op Facebook riep de actrice op de show te boycotten vanwege een gebrek aan raciale diversiteit. Haar man Will Smith staat achter zijn vrouw en heeft besloten om dit jaar ook de Oscars over te slaan.
Spike Lee - regisseur
Regisseur Spike Lee, bekend van films als Malcolm X en Inside Man, schreef op Instagram dat hij en zijn vrouw niet naar de uitreiking komen, omdat hij "daar niet achter kan staan". In 2015 ontving Lee nog een ere-Oscar voor zijn filmwerk.
Chris Rock - presentator 88e Oscaruitreiking
Chris Rock heeft een kritische noot geplaatst bij de nominaties voor de 88e Oscars. De komiek, die de awardshow op 28 februari presenteert, noemt de Oscars op Twitter de 'witte BET Awards', hiermee doelt hij op de Black Entertainment Awards. Rock zou inmiddels bezig zijn het met herschrijven van zijn presentatieteksten vanwege de commotie.
50 Cent - rapper en acteur
Rapper 50 Cent heeft ondertussen via Instagram Oscar-presentator Chris Rock opgeroepen om de Oscars niet te presenteren. "Chris doe die Oscar-awards alsjeblieft niet. Je betekent veel, doe het niet."
Tyrese Gibson - acteur
Ook acteur Tyrese Gibson sprak Chris Rock daar op aan. "Als Rock een homoseksueel zou zijn geweest, en er geen homoseksuelen zouden zijn genomineerd, dan was hij al lang ermee gestopt", zei hij in een interview met People.
Mark Ruffalo - genomineerde acteur
Acteur Mark Ruffalo, die is genomineerd voor de Best Supporting Actor voor zijn rol in Spotlight, gaat wel naar de Oscars, maar heeft begrip voor de boycot. "Ik steun de mensen die zeggen dat de Oscars niet een goed beeld vertonen van de diversiteit onder acteurs. Maar dit gaat verder dan alleen de Oscars."
Dawn Hudson - ceo Academy Awards
Ceo van de Academy Awards, Dawn Hudson, noemt de recente discussie een keerpunt. Volgens haar zitten de Oscars bijna op het punt van 'crisis'. Hudson zegt tegen The Hollywood Reporter dat de discussie door zal gaan totdat er veranderingen worden doorgevoerd.
Cheryl Boone Isaacs - president Academy Awards
Cheryl Boone Isaacs, president van de organisatie achter de Oscars, belooft na felle kritiek 's werelds belangrijkste filmprijzen etnisch diverser te maken. "Het is een moeilijk maar belangrijk debat en het is tijd voor grote veranderingen", meldt Isaacs in een verklaring.
George Clooney - acteur
Volgens acteur George Clooney was het tien jaar geleden beter gesteld met de Academy Awards. "Bedenk maar eens hoeveel meer Afrikaanse Amerikanen er toen waren genomineerd", aldus de acteur en regisseur tegen Variety. "Rond 2004 waren er donkere genomineerden als Don Cheadle en Morgan Freeman. Maar nu heb ik het gevoel dat we de verkeerde kant op gaan." Hij constateert dat het er voor vrouwen ook slechter op is geworden.
Michael Moore - film- en documentairemaker
Michael Moore heeft gehoor gegeven aan de oproep van regisseur Spike Lee en actrice Jada Pinkett Smith. De documentairemaker van onder andere Fahrenheit 9/11 liet weten: "Ik ga niet naar de uitreiking, ik ga er niet naar kijken en ik ga ook niet naar een Oscarfeest. Dat zeg ik als trots lid van de Academy."
Reese Witherspoon - actrice
Actrice Reese Witherspoon zou graag meer diversiteit willen zien bij de Oscars. "Ik waardeer de aandacht die is onstaan vanwege het gebrek aan raciale diversiteit tussen de Oscarnominaties." De 39-jarige actrice is teleurgesteld dat een paar van de beste films, filmmakers en acteerprestaties niet worden erkend bij de Oscars.
John Legend - zanger
Zanger John Legend vindt dat de discussie verder gaat dan alleen de nominaties voor de Oscars.
Matt Damon - acteur
Volgens acteur Matt Damon moet Hollywood veel meer doen aan de diversiteit. "De filmindustrie heeft nog een lange weg te gaan."
Ian McKellen - acteur
Ian McKellen zei dat er nog nooit een Oscar is gewonnen door een acteur die openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam.
Barack Obama - President Verenigde Staten
Obama noemt het Oscardebat onderdeel van een groter probleem. Hij vindt dat de filmindustrie moet doen wat iedere andere industrie doet: op zoek gaan naar talent en hen kansen bieden.
Tegen boycot
Lionel Chetwynd - scenarioschrijver
Scenarioschrijver Lionel Chetwynd vindt de discussie en de boycot onzin. "Wat is er mis met jullie? Het is niet de Academy van de diversiteit." De 75-jarige schrijver zegt: "Het is te kort door de bocht wat er wordt gesteld, het is zelfs beledigend. Ik ben in staat om mensen te beoordelen op hun prestatie zonder bezig te zijn met hun huidskleur." Volgens hem is het een kwestie van tijd voor er weer donkere mensen worden genomineerd. "De mensen die de Academy hebben opgericht waren over het algemeen blank, wat ook terugkomt in de nominaties. Uiteindelijk worden ze vervangen door een nieuwe generatie, alleen dat gebeurt niet direct, en dat hoeft ook niet."
Michael Caine - acteur
Acteur Michael Caine noemt de hele ophef 'te ongenuanceerd'. "Je kunt niet op een donkere acteur stemmen omdat hij donker is", vertelt hij vrijdag in gesprek met BBC Radio 4. Hij vindt dat alle niet-genomineerden geduld moeten hebben. "Bij mij duurde het ook een aantal jaar voordat ik een Oscar won."
Janet Hubert - actrice
Actrice Janet Hubert heeft uitgehaald naar Jada Pinkett Smith over haar oproep tot het boycotten van de Oscar. "Heeft jouw man (Will Smith, red.) geen eigen mond waarmee hij kan praten?" De actrice speelde samen met Will Smith in de tv-serie Fresh Prince of Bel-Air. Hoewel Hubert ook een donkere actrice is, vindt ze dat er op dit moment grotere problemen in de wereld zijn. "Mensen sterven, worden links en rechts beschoten, er is hongersnood en armoede. En jij hebt het over de Oscars", haalde Hubert uit naar Smith.
Charlotte Rampling - actrice (genomineerd voor Oscar Beste Actrice)
De 69-jarige actrice Charlotte Rampling, die dit jaar is genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Actrice in de film 45 Years, noemt de discussie bijna hetzelfde als racisme tegenover blanke mensen. "Je weet niet hoe het komt dat er geen donkere acteurs zijn genomineerd, misschien waren ze gewoon niet goed genoeg."
Dee Dee Sorvino - actrice
Ook actrice en Emmy Award-winnares Dee Dee Sorvino vindt dat politiek geen rol moet spelen bij de uitreiking van de prijzen. "De Academy Awards moeten gaan op basis van talent en verdiensten." De vrouw van acteur Paul Sorvino zegt dat er maar een kleur belangrijk is bij de Oscars. "En dat is de kleur van de prijs zelf, goud."
Idris Elba - acteur, niet genomineerd
Acteur Idris Elba viel dit jaar buiten de nominaties met zijn rol in de film Beasts of No Nation. Volgens Elba gaat het probleem verder dan alleen Hollywood. Hij vindt dat de Britse overheid ook eens moet kijken naar het aantal niet-blanke acteurs op het witte doek in Groot-Brittannië.
Viola Davis - actrice
Volgens toneelactrice Viola Davis is het gebrek aan diversiteit onder de genomineerden niet het probleem. "Het probleem is Hollywood." Ze noemt het een gebrek aan donkere films die worden geproduceerd. De actrice is dit jaar niet aanwezig bij de Oscaruitreiking, maar niet vanwege de boycot. "Ik ga op vakantie."
En verder..
Schrijver en regisseur Ryan Coogles, actrice Quvenzhané Wallis, acteur en regisseur Danny DeVito, Lupita Nyong'o, actrice Aisha Tyler en William H. Macy zien ook graag aanpassingen bij de Academy Awards. Komiek Steve Harvey heeft aangegeven begrip te hebben voor de boycot.
Tony Rock, broer van presentator Chris Rock, vindt dat zijn broer ondanks de discussie de show gewoon moet presenteren.