Wat u moet weten over het hoger beroep van Enise B.

Woensdag is de uitspraak in het hoger beroep tegen Enise B., de vrouwelijke helft van het criminele duo dat vorig jaar is veroordeeld voor hun misdaden van bijna twee jaar geleden. Dit is wat u moet weten over de zaak. 

B. en Marcus van der P. zijn vorig jaar in april door de rechtbank veroordeeld voor poging tot doodslag, diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing.

Het duo maakte in de periode van 10 tot 24 februari 2014 een gewelddadige tocht door Nederland. Ze pleegden zware misdrijven in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede.

Vijf personen werden overvallen, vaak met grof geweld. De politie besloot de identiteit van de gedachten vrij te geven uit vrees voor nieuwe slachtoffers. Vooral Van der P. zou snel naar zijn vuurwapen grijpen.

Ze kregen landelijke bekendheid na een schietpartij op een camping in Enschede. Van der P. en B. werden uiteindelijk na een achtervolging van ruim twee weken, waarbij 150 politiemensen werden ingezet, op 26 februari opgepakt in Duitsland.

Van der P. heeft een celstraf van zestien jaar opgelegd gekregen en B. moet twaalf jaar de gevangenis in.

Het duo heeft "een ernstige, diepe en vaak ook vernederende inbreuk gemaakt op lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers", stelden de rechters. "Ze hebben in kort tijdsbestek een groot aantal zeer ernstige en zeer gewelddadige misdrijven gepleegd".

De straf was gedeeltelijk conform de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM vroeg zestien jaar cel voor Van der P. en veertien voor zijn vriendin.

De straf voor B. valt iets lager uit dan de eis van het OM omdat volgens de rechtbank niet in alle gevallen kan worden bewezen dat zij "bewust en nauw" samenwerkte met Van der P. Ze wordt wel poging tot doodslag verweten bij een vrouw uit Meppel.

Toch vindt Enise B. de straf te hoog en is in hoger beroep gegaan.

Volgens advocaat Peter Plasman hebben de rechters er onvoldoende rekening mee gehouden dat B. nooit eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Ook is ze vrijgesproken op cruciale punten, terwijl B. slechts vier jaar minder celstraf kreeg opgelegd dan haar vriend.

Van der P. accepteert zijn straf wel en is niet in beroep gegaan.  

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat B. geen gedrags- of psychische problemen heeft.

Ze is daarvoor onderzocht door deskundigen in het Pieter Baan Centrum. B. zou een sterke vrouw zijn die zich goed staande weet te houden. ''De ene keer snauwt ze en het volgende moment is ze weer adorerend”, verklaarden de deskundigen.

B. wilde tijdens de rechtszaak geen excuses maken aan de slachtoffers.

Over de vrouw in Meppel, waarvoor ze poging tot doodslag wordt verweten, zegt B. dat ze haar met een steelpan op het hoofd heeft geslagen. De 52-jarige vrouw zou "hysterisch en best wel aanvallend" zijn geweest.

Ze zegt het "heel naar" te vinden voor de slachtoffers, maar wilde geen excuses maken. ''Dat vind ik goedkoop, slap. We hebben die keuzes gemaakt en wij nemen de verantwoordelijkheid.''

Tijdens het hoger beroep werd duidelijk dat Enise B. wil dat ze alleen wordt vrijgesproken van poging tot doodslag op de vrouw in Meppel.

In alle hectiek zou ze de vrouw alleen hebben geslagen om haar rustig te krijgen. Ze is drie keer met een mes gestoken, maar dat heeft haar vriend Van der P. gedaan. Hij heeft dat als getuige tegenover het gerechtshof verklaard.

Het OM wil dat B. wederom voor twaalf jaar de gevangenis ingaat. B. is aan bijna alle misdrijven medeplichtig, bij een aantal was ze zelfs de aanstichter. "B. en haar partner zijn op niets ontziende wijze te werk gegaan, hebben zich als zware misdadigers gedragen en excessief geweld gebruikt", aldus de advocaat-generaal. 

Tijdens haar voorarrest in de Penitentiaire Instelling in Zwolle heeft B. een medegevangene aangevallen.

Ze verloor haar geduld nadat de medegevangene haar zou hebben uitgedaagd. B. moest hiervoor tien dagen in een isoleercel verblijven. Het OM vond het zorgwekkend dat ze in de gevangenis weer buitensporig geweld had gebruikt.

Deze zaak kwam vorig jaar voor de rechtbank. B. werd schuldig bevonden voor het incident, maar de rechter vond de tien dagen in de isoleercel voldoende. Wel moest B. een schadevergoeding van 100 euro betalen.

Lees meer over:
Tip de redactie