Woensdag 20 januari: Commissie Stiekem en World Economic Forum

Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 januari 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Kamer debatteert over kwestie-Maat

Forensisch-antropoloog George Maat, die een belangrijke rol speelde in de identificatie van de slachtoffers van vlucht MH17, werd in april vorig jaar ontslagen door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) na een uitzending van RTL Nieuws. Maat ging op zoek naar eerherstel en na maanden bood Van der Steur vorige week toch excuses aan voor zijn optreden. Uit het politierapport blijkt dat de anatoom niets te verwijten valt. De Tweede Kamer wil woensdag weten waarom de minister het onderzoek onder de pet heeft gehouden. Het debat begint om 13.45 uur.

Onderzoek Commissie Stiekem gepresenteerd

Het onderzoeksteam presenteert om 11.30 uur de bevindingen naar het lek bij de zogenoemde Commissie Stiekem van de Tweede Kamer, officieel de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD). In 2014 werd er gelekt en CIVD-voorzitter Halbe Zijlstra (VVD) deed aangifte. Eind vorig jaar gaf de Kamer opdracht aan een team Kamerleden de affaire uit te zoeken. Het gaat er vooral om of een collega-Kamerlid moet worden vervolgd wegens lekken.

Rutte naar Europees Parlement en World Economic Forum

Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) bezoeken woensdagochtend het Europees Parlement in Straatsburg, op uitnodiging van voorzitter Martin Schulz. Daar spreekt Rutte het parlement toe, om de prioriteiten van het Nederlandse EU-voorzitterschap toe te lichten.

Daarna reist Rutte af naar Davos, waar de wereldelite woensdag begint aan het jaarlijkse forum, met dit jaar als thema de vierde industriële revolutie. Tijdens verschillende debatten wordt gepraat over de "grote technologische veranderingen in de wereld". Maar er zal ook gesproken worden over de vluchtelingencrisis. Namens de Nederlandse regering gaan naast Rutte ook de ministers Dijsselbloem (Financiën), Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Schippers (VWS) naar Davos. Ook koningin Máxima bezoekt het WEF, voor de Verenigde Naties. Het forum duurt tot en met zaterdag 23 januari.

Hoger beroep tegen Enise B.

De vrouwelijke helft van het beruchte criminele duo dat in februari 2014 een spoor van geweld trok door het land, werd vorig jaar april veroordeeld tot twaalf jaar cel voor poging tot doodslag, diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing. Haar vriend Antonio van der P. kreeg daarvoor zestien jaar. Tegen B. was veertien jaar geëist. Voor het hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden is één dag uitgetrokken, de uitspraak volgt over twee weken.

Ontmoeting Kerry en Lavrov over Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov ontmoeten elkaar donderdag in de Zwitserse stad Zürich. Naar alle waarschijnlijkheid spreken ze vooral over het conflict in Syrië. Op 25 januari komen verschillende strijdende Syrische partijen op aansturing van de VN bijeen in Genève voor gesprekken die tot vrede moeten leiden in Syrië.

Belangrijke aandeelhoudersvergadering ADO Den Haag

De aandeelhouders van ADO Den Haag bespreken woensdag de financiële situatie van de club. Nog altijd is de club in afwachting van een betaling van ruim 3,5 miljoen euro van eigenaar Hui Wang. Als de Chinees niet over de brug komt, belandt ADO Den Haag in de gevreesde categorie 1 van de KNVB. In dat geval moet de eredivisieclub elke uitgave van minimaal 50.000 euro voorleggen aan de voetbalbond.

En verder:

- worden de filiaalmanagers van winkelketen Xenos woensdagavond bij elkaar geroepen op verschillende locaties. De vakbonden vermoedend dat er een reorganisatie wordt aangekondigd.

- en de vrouw die half december op de Strip in Las Vegas tientallen voetgangers schepte, moet voorkomen voor de rechtbank.

Weer en verkeer

Komende nacht is het rustig en kan er nevel en mist voorkomen. Het koelt af naar -2 tot -6 graden. Woensdag overdag lossen de mist en nevel op en breekt soms de zon door. Verder is kans op een enkele (winterse) bui. Het kwik komt bijna overal boven nul. 0 tot 5 graden. De wind waait zwak of matig uit het westen tot noorden, 2 of 3 Bft.

Het verkeer moet tijdens de ochtendspits rekening houden met lokale gladheid.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

NUwerk

Tip de redactie