Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 19 januari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Kamer debatteert over Fyra-rapport

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de uitkomsten van het Fyra-rapport. Eind oktober vorig jaar presenteerde de parlementaire enquêtecommissie de conclusie van het onderzoek naar het treinfiasco, wat leidde tot het opstappen van oud-staatssecretaris Wilma Mansveld. De Tweede Kamer kan dinsdag alle vragen stellen aan de commissie. Die beantwoordt donderdag de gestelde vragen.

Eerste marathon op natuurijs

De eerste marathon op natuurijs van 2016 wordt dinsdagmiddag verreden in Haaksbergen of Noordlaren. De KNSB beslist uiterlijk om 10.00 uur over de locatie. De ijsbanen in Veenoord en Arnhem vielen maandag af als opties. Om 7.00 uur keurt de KNSB het ijs in Noordlaren, twee uur later in Haaksbergen. 

Tweede dag rechtszaak tegen Utrechtse serieverkrachter

De rechtszaak tegen de vermeende Utrechtse serieverkrachter Gerard T. (52) wordt dinsdag voortgezet. De verdachte, die wordt vervolgd voor vier verkrachtingen, bleef zich maandag beroepen op zijn zwijgrecht. In de rechtbank werd uitgebreid omschreven hoe T. zijn slachtoffers zou hebben gegrepen en vastgebonden.

Chinese president naar Saudi Arabië en Iran

De Chinese president Xi Jinping start zijn bezoek aan Saudi-Arabië en diens aartsvijand Iran. De laatste keer dat een Chinese president Iran bezocht was in 2002. Het bezoek duurt tot zaterdag. Het lijkt erop dat China zichzelf een belangrijke diplomatieke rol wil verschaffen en wil bemiddelen in het conflict tussen de twee landen.

Postbezorgende drone gedemonstreerd

De Duitse pakketbezorger DHL demonstreert dinsdagmiddag een nieuw soort bezorgdrone in de Duitse Alpen. De drone zal een afstand van acht kilometer tussen twee wintersportoorden afleggen en moet zijn lading zonder menselijke hulp kunnen oppikken en achterlaten in een speciale pakketkast.

Vier startups komen in aanmerking voor NU.nl Startup Award 

De startups Land Life Company, Dutch UAS, Sustainer Homes en The Mobile Factory maken kans op de eerste NU.nl Startup Award, een prijs ter bevordering van startups in Nederland. De NU.nl Startup Award is onderdeel van Big Improvement Day (BID) op dinsdag 19 januari, waar NUzakelijk mediapartner van is.

Weer en verkeer

In de nacht van maandag op dinsdag is het helder en behoorlijk koud, met temperaturen van -4 tot lokaal -10 graden. Dinsdag overdag liggen de temperaturen rond het vriespunt. Er is eerst overal zon, later schuift er in het noorden bewolking binnen en volgt er wat neerslag. Aan zee valt (mot)regen, maar landinwaarts eerst motsneeuw of sneeuw, later overgaand in regen. 

Met name in het noorden kan dat mogelijk zorgen voor gladheid op de weg. 's Avonds kan dat ook in het midden van het land een probleem vormen, waarschuwt het KNMI.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur