Overzicht: Wat voorafging aan de aanslagen in Burkina Faso

Ook vóór de aanslagen van vrijdag in Burkina Faso was het onrustig in het land. Een overzicht van enkele grote gebeurtenissen.

Blaise Compaoré, de president van Burkina Faso, stapt in oktober van 2014 op na protesten. De 63-jarige president greep in 1987 de macht en bestuurde het West-Afrikaanse land met harde hand.

Compaoré wilde de grondwet van Burkina Faso wijzigen, zodat hij nog langer zou kunnen aanblijven als leider van het land. Bij de protesten vielen zeker vier doden. Het leger kondigt aan dat er een overgangsregering zal komen.

Het blijft onrustig als Burkina Faso in september 2015 wordt opgeschrikt door een gewelddadige coup. Onder grote druk moesten honderden opstandige militairen van de presidentiële garde zich overgeven.

Ze hadden de minister-president Isaac Zida gevangengenomen. De leider van de coupplegers, generaal Gilbert Diendere, wordt opgepakt.

Verkiezingen

In november van 2015 gaan de inwoners van Burkina Faso naar de stembus. Roch Marc Kabore wordt gekozen tot de nieuwe president van het Afrikaanse land. Door de mislukte staatsgreep waren de verkiezingen later dan gepland. Ze zouden namelijk al in oktober worden gehouden.

Op vrijdag 15 januari wordt een aanval gepleegd op een hotel in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Zeker twintig mensen zouden zijn omgekomen.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt in het reisadvies voor Burkina Faso dat reizigers het centrum van Ouagadougou moeten mijden en dat een avondklok is ingesteld. 

Op bepaalde plekken in het land, zoals het grensgebied met Niger en Benin, geldt een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook reizen naar de grensstreken met Mali wordt afgeraden. In het genoemde grensgebied vonden enkele kleine aanslagen en een gijzeling plaats. Terroristische organisaties keuren af dat Burkina Faso deel uit maakt van de Afrikaanse interventiemacht (AFISMA) in Mali.

Video: Schoten en explosies bij hotel

Lees meer over:
Tip de redactie