Dit wordt het nieuws op zaterdag 16 januari

Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 16 januari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'. 

Verkiezingen in Taiwan

Taiwanezen gaat zaterdag naar de stembus in verkiezingen die naar alle waarschijnlijkheid voor een politieke aardverschuiving gaan zorgen. Het lijkt erop dat de anti-Chinese Democratische Volkspartij gaat winnen van de zittende pro-Chinese Kuomintang. Een bestuurswisseling heeft waarschijnlijk effect op de banden tussen China en Taiwan. China beschouwt het eiland nog altijd als een afvallige provincie. 

Popprijs uitgereikt op Noorderslag

Zaterdagavond wordt tijdens het festival Noorderslag in Groningen de Popprijs uitgereikt. De prijs van stichting Buma Cultuur wordt uitgereikt aan de persoon of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. In 2015 wonnen The Common Linnets. De winnaar krijgt zaterdagavond geen bierdouche; de organisatie acht deze traditie "niet respectvol voor de artiest". De uitreiking wordt om 22.25 uur uitgezonden op NPO 3. 

Ontknoping Dakar Rally in Rosario

De 37e editie van de Dakar Rally is zaterdag toe aan de laatste etappe, welke in zijn geheel voert over Argentijns grondgebied. De dertiende proef start in Villa Carlos Paz en eindigt in Rosario. Bij de trucks stevent Gerard de Rooy af op de eindzege. Verschillende landgenoten staan er goed voor in dit klassement. Ook bij de motoren, quads en auto’s valt zaterdag de beslissing.

Vier wedstrijden in de eredivisie

In de eredivisie worden zaterdagavond vier wedstrijden gespeeld. Bij Vitesse maakt Rob Maas zijn debuut als hoofdcoach in het uitduel met SC Cambuur. De oud-middenvelder is de opvolger van de naar Maccabi Tel Aviv vertrokken Peter Bosz. Het treffen in Leeuwarden begint om 18.30 uur. De andere wedstrijden van zaterdagavond zijn PEC Zwolle-sc Heerenveen (19.45 uur), Roda JC-AZ (19.45 uur) en De Graafschap-Excelsior (20.45 uur).

Weer en verkeer

In het weekend krijgen delen van Nederland te maken met winterse buien. In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het volgens Weerplaza landinwaarts licht vriezen. Wegen die nat zijn kunnen glad worden. Buien die vanuit het noorden komen opzetten kunnen lokaal ook voor gladheid zorgen. 

Zaterdag overdag zijn er ook buien, steeds vaker in de vorm van sneeuw. In het noorden en oosten van het land kan lokaal 6 centimeter sneeuw vallen. In het westen valt slechts een enkele winterse bui. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Tip de redactie