Dit wordt het nieuws op vrijdag 15 januari

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 15 januari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'. 

Eredivisie start na winterstop met Twentse derby

Na een korte winterstop wordt de eredivisie vrijdagavond hervat met de Twentse derby. In Enschede staan FC Twente en Heracles Almelo tegenover elkaar. De thuisploeg bezet na zeventien duels de zeventiende plaats, een plek die aan het einde van de rit leidt tot deelname aan de play-offs om promotie/degradatie. Met Heracles draait het een stuk beter. De club uit Almelo staat vierde en is dus in de race voor Europees voetbal. De aftrap in Enschede is om 20.00 uur.

In de Jupiler League zijn er liefst negen wedstrijden. Koploper Sparta Rotterdam is vrij, maar nummer twee VVV-Venlo komt wél in actie. Laagvlieger Almere City gaat op bezoek bij de formatie van coach Maurice Steijn.

Faillisementen in december 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt vrijdagochtend bekend hoeveel bedrijven er in december failliet zijn verklaard. In november zijn 376 faillissementen uitgesproken, slechts één meer dan in oktober. In september en oktober was ook al sprake van een stijging, maar het was nog te vroeg om van een trendbreuk te spreken. Het CBS publiceert donderdag ook cijfers over de omzet van de detailhandel en export in november.

IAEA kondigt aan dat Iran zich aan afspraken houdt

Het VN-atoomagentschap IAEA kondigt vrijdag naar alle waarschijnlijkheid aan dat Iran de beloftes over de inperking van het nucleaire programma is nagekomen. De aankondiging is belangrijk, omdat die leidt tot de opheffing van enkele sancties die wereldmachten Iran hebben opgelegd. Na lange onderhandelingen kwamen de wereldmachten en Iran in juli vorig jaar tot een akkoord.

Mogelijk nieuwe poging wegslepen dode potvissen Texel

Het is Rijkswaterstaat donderdag niet gelukt de vijf dode potvissen weg te halen die dinsdag zijn aangespoeld op Texel, omdat het vanwege het slechte weer niet veilig was de kadavers weg te slepen. Aan de hand van de weersvoorspelling wordt een nieuw moment gepland. De Universiteit Utrecht doet de komende dagen een vervolgonderzoek naar de doodsoorzaak.

Daarnaast is het goed mogelijk dat er de komende dagen meer potvissen aanspoelen. Donderdag zijn opnieuw dode potvissen uit dezelfde groep gezien; twee bij Texel en zes aan de Duitse kust.

En verder:

- lopen in de binnenstad van Groningen onder meer enkele Kamerleden mee in een protesttocht tegen de gaswinning in de provincie. De fakkeltocht 'Gas terug' is een initiatief van Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging (GBB).

- en komt het Havenbedrijf Rotterdam met overslagcijfers over 2015. Daarnaast gaat het bedrijf in op actuele ontwikkelingen in de haven.

Weer en verkeer

Vrijdag vallen er buien, aan zee mogelijk met korrelhagel en onweer en landinwaarts met (natte) sneeuw. In het noordoosten blijft het overwegend droog. Het wordt 3 tot 6 graden en de wind neemt in kracht af.

Het verkeer in het zuidwesten kan vrijdag last hebben van de regen, maar het zal zoals gebruikelijk op niet druk zijn in de ochtenspits. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Tip de redactie