Dit wordt het nieuws op donderdag 14 januari

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 14 januari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'. 

Publicatie tweede deel geruchtmakend dopingrapport

Een speciale commissie van het mondiaal antidopingagentschap WADA publiceert in de loop van donderdag het tweede deel van het rapport over systematisch dopinggebruik in Rusland.

In het eerste deel - naar buiten gebracht in november - ging het vooral over de gebreken in het Russische antidopingbeleid, in deel twee staan de fouten die de internationale atletiekfederatie IAAF hebben gemaakt centraal.

Vermoedelijk zal worden aangetoond dat er verschillende dopingzaken onder het tapijt zijn geveegd door bestuurders. De conclusies van het eerste rapport leidden al tot een voorlopige schorsing van Russische atleten.

Sytze van der V. eist schadevergoeding van het AD

De rechtbank in Rotterdam behandelt donderdag de zaak waarin veroordeeld pedoseksueel Sytze van der V. een schadevergoeding van het Algemeen Dagblad eist voor een in zijn ogen kwetsende column van Guido de Wijs. Van der V. wil dat de krant 4.000 euro aan schadevergoeding betaalt. 

Bekendmaking nominaties Oscars

In Los Angeles worden donderdag de nominaties voor de Academy Awards bekendgemaakt. De prijzen, beter bekend als de Oscars, worden op 28 februari voor de 88e keer uitgereikt. Als favorieten gelden films als The Revenant, Carol, Steve Jobs, Creed en The Martian.

Ook wordt verwacht dat Leonardo DiCaprio genomineerd wordt in de categorie Beste Acteur. Het zou overigens de eerste keer zijn dat de Amerikaanse acteur de prijs ook daadwerkelijk wint.

Ontwikkeling woningmarkt vierde kwartaal

Makelaarsorganisatie NVM maakt bekend hoe de woningmarkt zich ontwikkeld heeft in het vierde kwartaal van 2015 en in het hele jaar.

In het derde kwartaal van 2015 steeg het aantal transacties met 27 procent en sprak de organisatie van "het beste derde kwartaal sinds 2007".

Vredesoverleg Jemen gaat verder in Ethiopië

Donderdag gaat ook het vredesoverleg over Jemen verder. Eerder praatte de regering van Jemen onder leiding van de Verenigde Naties met de Houthi-rebellen in Zwitserland over een oplossing voor het conflict.

Sinds het begin van het conflict zijn er duizenden mensen gedood, waaronder veel burgers. De meeste slachtoffers vielen bij aanvallen van een door Saudi-Arabië geleide coalitie die sinds maart in Jemen actief is. 

En verder:

- worden in Nijmegen de sportieve en feestelijke plannen voor de 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse gepresenteerd. 

- gaat de Brusselse film Black in première in het Amsterdamse Paradiso.

Weer en verkeer

Donderdag valt er van tijd tot tijd neerslag, in het noordoosten kan het zelfs even wit worden door aanhoudende natte sneeuw. Het wordt maximaal 3 tot 6 graden en de zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Donderdagavond trekt de wind even flink aan tot stormachtig aan zee, met daarbij windstoten tot 90 kilometer per uur.

De Verkeersinformatiedienst (VID) waarschuwt voor een zware spits, zowel op donderdagochtend als donderdagavond. Het verkeer kan last krijgen van lokale gladheid en neerslag, mogelijk in de vorm van sneeuw.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de actuele situatie op de weg en het spoor

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Tip de redactie