Overzicht: Dit is tot nu toe bekend over de aanslag in Istanbul

In het centrum van Istanbul zijn dinsdag tien mensen om het leven gekomen door een zelfmoordaanslag. Dit is wat we tot nu toe weten.

De aanslag was gericht op toeristen.

De explosie vond plaats op het Sultanahmetplein nabij de Thedosius obelisk in het Europese deel van het centrum. Het plein is een van de drukst bezochte plaatsen van de stad en er komen doorgaans veel toeristen.

Onder de slachtoffers zijn tien Duitsers.

Vijftien anderen raakten gewond waarvan er nog elf in het ziekenhuis liggen. Het gaat om negen Duitsers een Noor en een Peruaan. Twee zijn er slecht aan toe. 

De Turkse president Erdogan zei vrij snel dat de explosie is veroorzaakt door Islamitische Staat (IS).

De dader zou een 28-jarige Syrische zelfmoordterrorist zijn, ''een buitenlands lid" van IS. Hij zou niet op een lijst van verdachten staan die in de gaten werden gehouden. De man kwam als vluchteling Turkije binnen en had asiel aangevraagd in het land. Volgens vice-premier Numan Kurtulmus houden de Turken ''duizenden" militanten in de gaten. 

Verdachten aangehouden in verband met de aanslag.

Er zijn ondertussen zeker zeven arrestaties verricht in het onderzoek naar de aanslag. Woensdag zijn nog vier verdachten opgepakt volgens de autoriteiten. Eerder werden drie Russen aangehouden die banden met de extremisten van Islamitische Staat (IS) zouden hebben.

Duitsland raadt zijn burgers aan toeristische plaatsen in Istanbul te vermijden.

Het reisadvies van het Nedelandse ministerie van Buitenlandse zaken was eerder al aangepast en is nog altijd actueel. Het ministerie waarschuwt Nederlanders om op te letten vanwege "veiligheidsrisico's".

Turkije heeft doelen van IS bestookt. 

Met artillerie werden doelen van de terreurbeweging in Irak en Syrië bestookt. Volgens premier Ahmet Davutoglu kwamen tweehonderd militanten om het leven.

Lees meer over:
Tip de redactie