Obama's laatste State of the Union in het kort

De Amerikaanse president Barack Obama sprak in de nacht van dinsdag op woensdag (Amerikaanse tijd) het Congres toe in zijn laatste State of the Union. Dit moet u weten over zijn toespraak. 

De toespraak had een positieve insteek. 

Het gaat goed met Amerika, meent de Amerikaanse president. De VS staat er op economisch gebied weer goed voor en nog altijd is het land de sterkste mogendheid op aarde.

Obama: "Onze unieke krachten als een natie - ons optimisme, ons arbeidsethos, onze geestdrift, onze wil om te ontdekken en te vernieuwen, onze diversiteit en toewijding om volgens de wet te leven - deze dingen geven ons alles dat we nodig hebben om welvaart en zekerheid voor komende generaties te waarborgen." 

Over de rol van de VS op het wereldtoneel was Obama uitgesproken.  

"Amerika is het sterkste land ter wereld. Punt uit", aldus Obama. Volgens de president kijken landen niet naar China en Rusland als ze leiderschap verlangen, maar naar Amerika. 

IS zal vernietigd worden. 

"Als je twijfelt aan mijn toewijding om ervoor te zorgen dat gerechtigheid zal geschieden, vraag dan eens na bij Osama bin Laden", zei Obama. IS bedreigt het bestaan van de Verenigde Staten niet volgens hem. "Als je het gemunt hebt op Amerika, dan hebben wij het gemunt op jou", sprak de president. 

Obama besprak een paar van zijn paradepaardjes. 

Naast de economische vooruitgang stipte hij Obamacare, het door hem ingevoerde zorgstelsel, aan. Ook onderstreepte hij opnieuw het belang van investeren in schone energie en betaalbaar onderwijs voor iedereen. 

De president erkende dat de politiek onder zijn leiding is gepolariseerd.

Hij stelde teleurgesteld te zijn over het politieke klimaat in Washington: "De rancune en het wantrouwen is erger geworden", aldus Obama. De rol van geld in de politiek moet ingeperkt worden en Obama wil dat samen met de Republikeinen teweegbrengen. 

Obama deelde een sneer uit in de richting van Trump. 

Zijn naam werd niet genoemd, maar Obama stelde dat politiek nooit een mikpunt mag maken van een bepaald ras of geloofsgroep. Trump stelde recentelijk dat moslims tijdelijk de toegang tot Amerika ontzegd moet worden. Ook benadrukte Obama dat Amerika niet uit angst op de rem moet trappen. 

Amerika gaat kanker de wereld uithelpen.

Vicepresident Joe Biden, wiens zoon vorig jaar overleed door kanker, wordt hoofd van de "missie" om kanker te verbannen. Als Amerika een man op de maan kan zetten, moet het ook mensen van kanker kunnen genezen. 

Obama hield voor zijn toespraak een gastenstoel leeg. 

Dat deed hij om het het congres nogmaals duidelijk te maken dat er actie ondernomen moet worden tegen de wapenhandel in de VS. "We willen dat de slachtoffers worden gezien en begrepen", stelt Obama. "Dat hun afwezigheid iets betekent in dit land."

Obama sprak niet eerder zo kort tijdens een State of the Union. 

Hij had tot nu toe gemiddeld 6.800 woorden per toespraak nodig en moet qua lengte alleen Bill Clinton voor zich dulden. In de nacht van dinsdag op woensdag sprak Obama slechts 5.400 woorden uit. Hij grapte aan het begin van de toespraak dat hij het kort zou houden zodat de kandidaten snel verder kunnen met campagne voeren.

Obama's laatste State of the Union

De Amerikaanse president Barack Obama sprak in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) het Congres toe in zijn laatste State of the Union. © AFP
Obama benadrukte in zijn toespraak dat Amerika er goed voorstaat, in economisch opzicht, maar ook als leider op het wereldtoneel. © AFP
Obama na afloop van zijn laatste State of the Union, met op de achtergrond vicepresident Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan. © AFP
Obama zwaait naar aanwezigen bij het verlaten van het Capitool. © AFP
De State of the Union is een jaarlijkse traditie, die ooit begon met de toespraak van president George Washington. © AFP
Michelle Obama luistert naar haar man en applaudisseert. © AFP
Obama bij zijn eerste State of the Union (links) en zijn laatste State of the Union. Vicepresident Biden staat in beide foto's op de achtergrond. © AFP
Vicepresident Joe Biden arriveert in het Capitool voor de State of the Union. Hij gaat een project leiden dat uiteindelijk moet leiden tot de genezing van kanker. © AFP
Senator Marco Rubio wordt gezien als een kanshebber voor de Republikeinse nominatie in de race om het presidentschap. © AFP
Paul Ryan, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, opent de zaal voorafgaand aan Obama's toespraak. © AFP
Satya Nadella, directeur van Microsoft, wacht op de toespraak van Obama in het Capitool. © AFP
Het Witte Huis na zonsondergang, kort voor Obama's laatste State of the Union. © AFP
Obama verlaat het Oval Office, het kantoor van de president, op de dag van de State of the Union. © AFP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow
Lees meer over:

NU.nl start nieuwspodcast

NU.nl start nieuwspodcast
NU.nl is een dagelijkse nieuwspodcast gestart. In vijftien minuten praten we je bij over het belangrijkste nieuws en de agenda van de dag.

NUwerk

Tip de redactie