Op 8 januari 2016 werd de Mexicaanse drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán opgepakt, na een zoektocht die maanden duurde. Ruim een jaar later levert Mexico hem uit aan de Verenigde Staten. Dit weten we nu over de zaak.

Op 12 juli 2015 ontsnapte El Chapo uit de gevangenis. 

De 58-jarige Guzmán ontsnapte via een 1,5 kilometer lange tunnel uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlakbij Mexico-Stad. 

Guzmán, op dit moment de beroemdste crimineel van Mexico, zou na zijn ontsnapping met een vliegtuigje zijn overgevlogen naar een bergachtig gebied vlakbij zijn thuisbasis in Sinaloa. 

Na zijn ontsnapping werd Guzmán volgens Mexicaanse autoriteiten naar de centraal gelegen staat Queretaro geloodst. Van daaruit is hij met een vliegtuigje naar een afgelegen gebied in de bergen gebracht. 

De drugsbaron probeerde kort voor de arrestatie, toen de Mexicaanse politie binnenviel, nog te vluchten door een rioolbuis. Agenten konden hem uiteindelijk arresteren toen hij in een auto probeerde te stappen.

Video: Bekijk beelden van de arrestatie van El Chapo

Beelden van arrestatie El Chapo gepubliceerd
Beelden van arrestatie El Chapo gepubliceerd

El Chapo stond aan het hoofd van het machtige Sinaloa-kartel. 

Sinds ongeveer 1990 geldt Sinaloa als het machtigste kartel in Mexico. Onder El Chapo's leiding werd voor miljarden dollars cocaïne, marihuana en methamfetamine de VS binnengesluisd. Guzmán stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes

Het was niet de eerste keer dat hij wist te ontsnappen. 

In 2001 ontsnapte de topcrimineel ook al uit de gevangenis in Guatemala waar hij sinds 1993 zat. Hij ontsnapte met behulp van bewakers in een karretje met wasgoed. In 2014 werd hij opnieuw opgepakt in de Mexicaanse havenstad Mazatlán.

Mexico levert de drugsbaas uit aan de VS.

Mexico laat 11 januari 2016 weten dat het mee gaat werken aan de uitlevering van Guzmán. De Mexicaanse overheid, die stelt dat dit proces ruim een jaar kan gaan duren, houdt zich aan haar woord: op 19 januari 2017 wordt hij overgebracht naar de VS.

Guzmáns advocaten zeiden eerder er alles aan te doen de uitlevering van hun cliënt te voorkomen. Zo nodig zouden ze de zaak aanvechten voor een internationaal gerechtshof.

De VS wil Guzmán berechten voor zijn talloze misdaden.

Het land beschuldigt hem van moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en het witwassen van geld. Het land had eerder een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die tot zijn aanhouding zou leiden.

'El Chapo' groeide de laatste jaren uit tot een volksheld. 

Volgens Vox.com staat hij bekend als een 'bon vivant' die ook tijdens zijn ontsnapping een luxe leven leidde en gul was tegenover Mexicanen.

Volgens een gerucht ging Guzmán ooit naar een restaurant, maar liet hij eerst zijn manschappen naar binnen om telefoons en wapens te confisqueren. Na het eten werden alle bezittingen teruggegeven en betaalde El Chapo de rekening van alle restaurantgasten. De drugsbaron wordt bezongen in verschillende Mexicaanse liedjes. 

Sean Penn sprak in het geheim met Guzmán.

De Amerikaanse acteur interviewde de drugsbaas maanden geleden voor het blad Rolling Stone. De acteur speelde daardoor mogelijk een rol bij de latere aanhouding van Guzmán. 

Het interview tussen de twee zou in oktober hebben plaatsgevonden in een jungle in Mexico. In het zeven uur durende interview vertelt Guzmán onder andere dat hij zelf al twintig jaar geen drugs heeft gebruikt. Ook vertelt de drugsbaron hoe hij in de drugswereld terecht is gekomen.

Guzmán werd vastgehouden in een gevangenis in het noorden van Mexico​.

Guzmán werd begin mei verplaatst naar een gevangenis die dichter bij Amerikaanse grens ligt. Op dat moment waren de eerste stappen om zijn uitlevering juridisch mogelijk te maken, al gezet.