Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 11 januari 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'. 

Het Passageproces gaat verder

De veelomvattende liquidatiezaak draait om een reeks afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. De belangrijkste 'grote vissen' voor het Openbaar Ministerie (OM) zijn Dino Soerel en Jesse R. De belangrijkste naam die wel boven het proces Passage hangt, maar niet in dit proces voor de rechter staat is Willem Holleeder. Bij aanvang van het proces was er te weinig bewijs tegen Holleeder om over te gaan tot vervolging.

Messi, Ronaldo en Neymar strijden om Gouden Bal

Lionel Messi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) of Neymar (FC Barcelona) wordt maandagavond geëerd als wereldvoetballer van het jaar. De 28-jarige Messi gaat voor zijn vijfde Gouden Bal, de 30-jarige Ronaldo aast op zijn vierde eindzege, terwijl de 23-jarige Neymar hoopt op een primeur. Tijdens het FIFA-gala in Zürich, dat om 18.30 uur begint, worden verschillende andere prijzen verdeeld, zoals de maker van het mooiste doelpunt van 2015, de Puskas Award.

Oud-dictator Efrain Rios Montt van Guatemala voor de rechter om genocide

De voormalige 89-jarige leider krijgt een 'speciaal proces' omdat hij dementie heeft. Montt wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de moord op duizenden indianen tijdens zijn bewind (1982 tot 1983). Hij werd in 2013 veroordeeld tot tachtig jaar celstraf, maar dat vonnis werd dezelfde maand nog geschrapt door het Constitutioneel Hof. Dat bepaalde dat de zaak moest worden overgedaan vanwege procedurele fouten.

Commissie atletiekfederatie IAAF bezoekt Rusland

Een inspectieteam van de internationale atletiekfederatie IAAF brengt maandag een bezoek aan Rusland om te kijken in hoe verre het antidopingbeleid in dat land is aangescherpt. Rusland is naar aanleiding van een vernietigend rapport van het mondiaal antidopingbureau WADA voorlopig geschorst door de IAAF. Donderdag wordt deel twee van het rapport gepresenteerd. Hierin is vooral aandacht voor de fouten die bestuurders hebben gemaakt.

En verder:

- Starten 565 kinderen uit de COA-noodopvanglocatie Heumensoord bij Nijmegen met op school.

- Verhoogt Saudi-Arabië de brandstofprijzen met meer dan 50 procent.

Weer en verkeer:

Maandag begint de dag met zon. In de loop van de ochtend neemt de bewolking toe en in de middag gaat het vanuit het zuidwesten regenen. Het wordt dan 6 tot 7 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind. De ANWB rekent op een normale  ochtendspits. Als het tijdens de avondspits regent en dan vooral in de Randstad, dan kan het wat drukker worden dan normaal.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur