Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 januari 2015 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'. 

Volleybalsters spelen om kwalificatie voor Spelen in Rio

De Nederlandse volleybalvrouwen spelen zaterdag in de eindstrijd van het olympisch kwalificatietoernooi in het Turkse Ankara tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Rusland en Turkije om plaatsing voor de Spelen. Het zou voor het eerst zijn sinds 1996 dat de Nederlandse vrouwen zich plaatsen voor Olympische Spelen. Bij een nederlaag gaat Oranje naar het tweede olympische kwalificatietoernooi dat in mei gehouden wordt in Japan en aanzienlijk minder sterk bezet is. De wedstrijd zaterdag begint om 18.30 uur.

Eerste dag EK allround in Minsk

In Minsk begint zaterdag het EK allround. De mannen rijden een 500 en 5000 meter en de vrouwen werken een 500 en 3000 meter af. Sven Kramer aast op zijn achtste EK-titel in de Wit-Russische hoofdstad. De andere Nederlandse deelnemers zijn Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries. Bij de vrouwen zijn Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marije Joling de Nederlandse troeven. Net als Kramer verdedigt Wüst dit weekeinde haar titel.

Demonstraties in Keulen na incidenten jaarwisseling

In Keulen gaan diverse groepen zaterdag demonstreren. De aanleiding zijn de berovingen en aanrandingen die rond de jaarwisseling plaatsvonden bij het station in de Duitse stad. Anti-islambeweging Pegida heeft een mars aangekondigd die om 14.00 uur begint bij het station. De demonstratie onder de noemer 'Pegida beschermt!' wordt ondersteund door de extreemrechtse Partei Pro Köln. De politie verwacht zo'n duizend demonstranten. Twee uur eerder begint aan de andere kant van het station een demonstratie van de beweging 'Keulen stelt zich open'. Deze groep protesteert onder het motto 'Nee tegen racisme, nee tegen seksueel geweld'.

Barcelona en Real Madrid in actie

In de Spaanse Primera División komen morgen zowel Real Madrid als Barcelona in actie. De Madrilenen spelen om 20.30 uur in eigen huis tegen Deportivo La Coruña. Barcelona kan eerder op de dag (16.00 uur) in Camp Nou koploper worden als het wint van laagvlieger Granada. De huidige koploper, Atlético Madrid, speelt zondag uit bij Celta de Vigo. 

Plaquette voor bij aanslag Charlie Hebdo omgekomen agente onthuld in Parijs

De Franse president Francois Hollande onthuld zaterdag een plaquette ter herdenking aan de agente Clarissa Jean-Philippe, die een jaar geleden werd doodgeschoten na de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs.

En verder:

- speelt Ajax zaterdag in Turkije een oefenduel tegen Hamburger SV, aftrap om 18.00 uur.

Weer:

Zaterdag lost de meeste mist op, maar de bewolking kan hardnekkig zijn. Vooral 's middags schijnt de zon wat vaker. Het wordt 4 graden in Groningen en 8 in Zeeland. Na een nacht met regen schijnt zondag overdag de zon geregeld. Er valt hooguit nog een lokale bui en 's middags is het 8 of 9 graden.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur