
Wat we weten over de aanrandingen in Keulen in Nieuwjaarsnacht
Het ging op oudejaarsavond mis op het stationsplein in Keulen.
Ongeveer duizend mensen hadden zich op oudejaarsavond op het plein naast de Domkerk verzameld. Toen er met vuurwerk werd gegooid, greep de politie in en ontstonden kleinere groepen.
In dit rumoer zouden vrouwen omsingeld, lastiggevallen en beroofd zijn. Om een beter beeld te krijgen worden beelden van camera's op het plein bestudeerd en heeft de politie het publiek gevraagd opnames van mobiele telefoons te delen.
Bekijk beelden van oudejaarsavond op het stationsplein:
Meer dan duizend mensen hebben aangifte gedaan.
De politie heeft 1.049 aangiftes binnen, waarvan 821 gevallen te maken hebben met diefstal en 359 met aanrandingen.
Ook in andere Duitse steden zijn soortgelijke aangiftes gedaan, al gaat het daar om een veel kleiner aantal. Het aantal aangiftes dat werd gedaan in Hamburg is gestegen naar 133. In Frankfurt am Main kwamen vijftien aangiftes binnen.
De eerste verdachten verschijnen in februari voor de rechter.
Het kantongerecht in Keulen behandelt in februari de eerste zaak die te maken heeft met de reeks incidenten. Het OM heeft een aanklacht voorbereid tegen twee mannen die op oudejaarsavond bij het station een man beroofden van een tas met een camera.
Het gaat om verdachten uit Tunesië en Marokko, die eerder al werden aangehouden.
De politie in Keulen heeft zeker dertig verdachten in beeld en één verdachte gearresteerd.
Allen hebben een Noord-Afrikaanse identiteit. Vijftien van hen zouden asielzoekers zijn, en twee van hen zijn minderjarig.
Tegen dertien verdachten ziet het OM genoeg bewijs om tot vervolging over te gaan. Justitite is inmiddels een vooronderzoek naar ze gestart.
De aangehouden man zou een 26-jarige Algerijn zijn die in Duitsland een asielaanvraag had ingediend. De man werd aangehouden in een vluchtelingenkamp nabij de stad Kerpen. Hij wordt verdacht van het betasten van een vrouw en het stelen van haar mobiele telefoon.
Er was aanvankelijk onduidelijkheid over de nationaliteit van de daders.
Getuigen zeiden vlak na het incident dat de daders een 'Noord-Afrikaans uiterlijk' hadden en stomdronken waren. De Duitse politie beklemtoonde eerder meerdere malen dat er geen aanwijzingen waren dat het om vluchtelingen zou gaan.
Donderdag 7 januari werd er al bekend dat er volgens anonieme bronnen binnen de Duitse politie wel asielzoekers betrokken waren bij de aanrandingen in Keulen. Volgens de bronnen zou de politiechef van het politieteam in Keulen de waarheid hebben verbloemd.
De Duitse mininster van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger ontkende drie weken na het incident dat het ministerie de Duitse bevolking te laat heeft ingelicht over de stand van zaken. "Wij hebben niets te verbergen."
Er was veel kritiek op de uitspraken van de burgemeester van Keulen.
Burgemeester Henriette Reker adviseerde een gedragscode voor vrouwen, waarbij vrouwen "op armlengte afstand" van mannen zouden moeten blijven tijdens de viering van carnaval, dat binnenkort plaatsvindt. Op deze uitlatingen kreeg ze van alle kanten zware kritiek.
Bondskanselier Angela Merkel stelt dat "de rechtstaat een keihard antwoord moet geven op deze weerzinwekkende overvallen".
Een aantal Nederlandse jongerenorganisaties, waaronder die van de SP, D66 en PvdA, gaat zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam protesteren tegen de uitlatingen van burgemeester Reker. Vele tientallen mannen trekken een minirok aan, als steunbetuiging aan de vrouwen in Keulen. Ook de dj's van radio 3FM gaan die dag in minirok presenteren.
Er is ook kritiek op de politie, die de zaak op 1 januari zou hebben onderschat.
Na de eerste meldingen, vlak na middernacht, stuurde de politie 140 agenten naar het station. Zij konden uiteindelijk weinig beginnen in de enorme massa mensen. In het eerste persbericht over Nieuwjaarsnacht, dat vrijdagochtend werd verstuurd, sprak de politie van een "uitgelaten en ontspannen sfeer" in de stad. De eerste persconferentie volgde pas op 4 januari, toen inmiddels vele tientallen aangiftes binnen waren.
Dinsdagavond gingen vele honderden mensen de straat op om te demonstreren tegen de diefstal en aanrandingen. De actievoerders, vooral vrouwen, riepen op tot meer respect voor en betere bescherming van vrouwen.
Vrijdag 8 januari werd Wolfgang Albers, de baas van de politie in Keulen, met vervroegd pensioen gestuurd. De zestigjarige politiechef veel kritiek over zich heen. "Ik heb begrip voor het besluit. Het gaat er nu om het verloren vertrouwen te herstellen", zei Albers in een verklaring.