In de nacht van dinsdag op woensdag heeft Noord-Korea een kernproef uitgevoerd met een waterstofbom. De ontploffing veroorzaakte een aardbeving met een magnitude van 5.1. Driemaal eerder voerde het land al kernproeven uit.

De beving vond plaats nabij de Noord-Koreaanse stad Sungjibaegam, in die omgeving ligt tevens het kernwapentestgebied Punggye-ri.

Het gaat om de vierde test sinds 2006, maar om de eerste test met een waterstofbom. Eerder gebruikte de totalitaire staat plutiniumbommen welke minder krachtig zijn.

Het land heeft in het verleden vaker dreigingen geuit over nieuwe testen. Noord-Korea hoopt zichzelf te kunnen voorzien van een kernwapen welke de mogelijkheid heeft om het vaste land van de Verenigde Staten te bereiken, aldus de L.A. Times.

Video: Noord-Korea voert 'succesvol' kernproef met waterstofbom uit

Noord-Korea voert 'succesvol' kernproef met waterstofbom uit
Noord-Korea voert 'succesvol' kernproef met waterstofbom uit

2006

Op 9 oktober 2006 werd de eerste test uitgevoerd door Noord-Korea. Het ging om een ondergrondse ontploffing met een kracht van één kiloton. Op 25 mei 2009 vond een tweede test plaats, eveneens ondergronds. Ditmaal ging het om een 'wapen' met de kracht van vier kiloton.

In 2013 werd op 12 febrauari voor het laatst een kernwapentest uitgevoerd door het land. Deze keer ging het om een ontploffing met een kracht van zeven kiloton. Alle drie de ontploffingen vonden ondergronds plaats bij Punggye-ri.

Bij alle drie de kernproeven werd een aardbeving veroorzaakt. Respectievelijk met een magnitude van 4.1, 4.5 en 4.9. In 2015 is de magnitude dus nog verder opgelopen tot 5.1.

Sancties

De Verenigde Naties kwamen met economische sancties naar aanleiding van de kernproeven. Woensdag komt de Veiligheidsraad bijeen voor overleg vanwege de uitgevoerde kernproef.