Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 januari 2015 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'. 

Snelrechtzittingen over ongeregeldheden oud en nieuw

Maandag staan in de eerste supersnelrechtzittingen verdachten voor de rechter die tijdens de oudejaarsnacht door de politie zijn aangehouden. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die mogelijk geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners. Geweld dat sterk samenhangt met de jaarwisseling wordt door rechters vaak zwaarder bestraft. In onder meer Den Haag, Rotterdam en Amsterdam staan maandag zittingen gepland.

Zweden controleert openbaar vervoer uit Denemarken

De Zweedse douane controleert vanaf maandag identiteitspapieren in bussen en treinen uit buurland Denemarken. De overheid hoopt zo vluchtelingen te onderscheppen die onrechtmatig naar het land reizen. Europese wetgeving schrijft voor dat vluchtelingen zich moeten registreren in het land waar zij de Europese Unie binnenkomen alvorens ze mogen doorreizen. 

Zweden probeert vluchtelingen te ontmoedigen naar het land te reizen, omdat het de opvang niet meer zegt aan te kunnen.

Deelnemers Dakar Rally rijden eerste echte etappe

Deelnemers aan de Dakar Rally starten maandag met de tweede etappe van het Argentijnse Villa Carlos Paz naar Termas de Rio Hondo. Het is na de proloog de eerste etappe die daadwerkelijk wordt gereden. Wegens een ernstig ongeluk tijdens de proloog zaterdag werd ook de eerste etappe in de autorally afgelast. 

Volleybalsters beginnen aan olympisch kwalificatietoernooi

De Nederlandse volleybalsters proberen zich deze week in Turkije te plaatsen voor de Olympische Spelen. De winnaar van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) is zeker van een ticket voor Rio, de nummer twee en drie krijgen later dit jaar op een ander OKT een herkansing. Oranje neemt het maandag in de eerste poulewedstrijd om 13.00 uur op tegen Duitsland. De andere opponenten in de groepsfase zijn Turkije (woensdag) en Kroatië (donderdag).

En verder: 

- Zijn maandagavond om 21.00 uur vallende sterren te zien. Wie in een donkere omgeving, buiten de straatverlichting gaat staan, heeft kans in het oosten een sterrenregen te zien. 

Weer en verkeer

De temperatuurverschillen in Nederland blijven maandag groot, met lichte vorst in het noordoosten van Nederland en zo'n acht graden aan de westkust. Op enkele plaatsen valt er neerslag, die in het noorden de vorm kan hebben van (natte) sneeuw. 

In de nacht van zondag en maandag en maandagochtend kan het in Groningen, delen van Friesland en Drenthe en op de oostelijke Wadden glad worden door sneeuw. Tevens is er eerst nog een kleine kans op ijzel. Ook maandagmiddag en maandagavond blijft de kans op gladheid in deze gebieden bestaan.

Het KNMI waarschuwt het verkeer in de drie noordelijke provincies voor de gladheid. De ANWB verwacht vanwege het winterweer een zware ochtendspits. Ook is maandag de kerstvakantie in Nederland afgelopen.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie