Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 januari 2015 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Veranderingen in 2016 

NU.nl heeft voor u op een rij gezet wat het nieuws wordt in 2016 en wat de belangrijkste veranderingen voor uw portemonnee zijn per 1 januari 2016. Zo is Nederland vanaf 1 januari voorzitter van de Europese Unie, kiest de Tweede Kamer een nieuwe voorzitter, krijgt Amerika een nieuwe president, staan in de zomer de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op het programma en wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van de nieuwe Mediawet.

2016 start met Nieuwjaarsduik

Naar verwachting nemen vrijdag op 137 locaties in totaal ruim 51.000 mensen deel aan de verschillende nieuwjaarsduiken, waarvan die in Scheveningen het bekendste is. Het water zal dit jaar relatief warm zijn, gezien de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar in de afgelopen maand. De buitentemperatuur is vrijdag 7 tot 8 graden.

Schansspringen in Garmisch-Partenkirchen

Zoals elk jaar op Nieuwjaarsdag strijden de schansspringers om de zege in het Zuid-Duitse Garmisch-Partenkirchen. De wedstrijd is onderdeel van het Vierschansentoernooi, dat eerder deze week begon in Oberstdorf. Dit evenement werd de afgelopen zeven jaar gewonnen door een Oostenrijker. In Garmisch-Partenkirchen triomfeerde vorig seizoen de Noor Anders Jacobsen, die inmiddels is gestopt. Om 14.00 uur begint vrijdag de strijd om de prestigieuze overwinning.

Van Barneveld en Klaasen in kwartfinales WK darts

Op het WK darts staan vrijdag de kwartfinales op het programma. Raymond van Barneveld, die dinsdag verraste met zijn overwinning op Michael van Gerwen, stuit 's avonds op de Engelsman Michael Smith, die eerder dit toernooi won van Jeffrey de Zwaan en Benito van de Pas. Tijdens de middagsessie treedt Jelle Klaasen in het strijdperk tegen de Engelsman Alan Norris. De andere kwartfinales zijn Gary Anderson-James Wade en Adrian Lewis-Peter Wright.

En verder:

- is de brand in het Hemeltje in Volendam vijftien jaar geleden. De gemeente organiseert geen herdenking; de slachtoffers en nabestaanden hebben die behoefte niet meer, maar er wordt wel aan de brand gerefereerd in de oudejaars- en nieuwjaarsdiensten in de kerken in het dorp.

Weer:

Op nieuwjaarsdag is er eerst verspreid wat nevel en lokaal mist, maar de zon breekt op veel plaatsen al goed door. De dag begint fris met temperaturen iets boven nul. In de middag is overal geregeld zon. Het blijft droog en het kwik stijgt naar 7 of 8 graden. De wind is zwak of matig, 2 tot 4 Bft. Vrijdagavond raakt het overal bewolkt en in de loop van de nacht volgt er regen in het zuiden. De minima liggen rond 3 graden. De zuidoostenwind trekt iets aan.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie