Het einde van het jaar is voor velen een moment om terug te blikken en te bepalen wie het afgelopen jaar het beste was in zijn/haar vakgebied. Een overzicht van de lijsten van het jaar.

Politiek

Kijkers van actualiteitenprogramma EenVandaag vinden Geert Wilders de beste politicus van dit jaar. De PVV-leider werd in 2013 en 2010 ook verkozen voor deze titel.

De parlementaire pers komt tot een ander oordeel: staatssecretaris Klaas Dijkhoff, vooral omdat hij zich heeft ontpopt tot "nuchter en koelbloedig manager van de vluchtelingenstroom".

Sport

Op het NOC*NSF Sportgala zijn de sporters van het jaar bekroond. Sportploeg van het jaar is beachvolleybalduo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst. Ze legden beslag op de tweede plaats op het WK in Nederland.

De titel Sportman van het jaar ging naar Sjinkie Knegt. De shorttracker kroonde zich tot wereldkampioen. En Dafne Schippers mag zich Sportvrouw van het jaar noemen. De atlete pakte de wereldtitel op de 200 meter en werd tweede op de 100 meter.

Verder werd Nederlander Max Verstappen uitgeroepen tot persoonlijkheid van het jaar in de Formule 1. De 18-jarige Limburger maakte veel indruk in zijn debuutjaar met onder meer twee vierde plaatsen. 

En wielrenner van het jaar is Tom Dumoulin. De Giant-Alpecin-renner werd zesde in de Ronde van Spanje nadat hij lange tijd in de leiderstrui koerste.

Tech

De beste Android en iOS-apps van 2015 zijn Google Foto's, Alto's Adventure en Periscope.

Apple heeft iPhone foto-app Enlight en de iPad-app van Airbnb uitgeroepen tot apps van het jaar. Lara Croft Go en Prune zijn de beste games.

Film en series

Filmdatabase Imdb maakte weer lijstjes op basis van cijfers van bezoekers. De populairste acteur is Tom Hardy (Mad Max: Fury Road, Legend, The Revenant), gevolgd door actrice Emilia Clarke (Game of Thrones).

De beste film van 2015 is volgens de leden Inside Out, in de top 3 staan verder Mad Max: Fury Road en The Martian. Populairste serie is Game of Thrones, en dat is overigens ook de meest illegaal gedownloade serie van het jaar. Op beide lijstjes staat The Walking Dead op plek twee.

De Nederlandse filmpers heeft het Hongaarse oorlogsdrama Son of Saul uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van het jaar. Beste Nederlandse film is volgens de journalisten Bloed zweet en tranen, over het leven van volkszanger André Hazes.

Muziek

Nederlandse critici en journalisten kozen Carrie & Lowell van Sufjan Stevens als album van het jaar. Volgens 3voor12 is Let It Happen van Tame Impala song van het jaar.

Het Britse NME koos Art Angels van Grimes als beste album.

Media

Het Amerikaanse Time magazine koos dit jaar de Duitse bondskanselier Angela Merkel tot 'persoon van het jaar'. Ze kreeg de titel vanwege haar veerkracht en leiderschap in de Syrische vluchtelingencrisis en tijdens de crisis in de eurozone.

In Nederland werd Nieuwsuur-journalist Bas Haan uitgeroepen tot journalist van het jaar. Vakblad Villamedia eerde hem voor zijn onderzoek naar de Teeven-deal.

Bij de uitreiking van de Mercurs, de belangrijkste onderscheidingen op de bladenmarkt, is Runner's World verkozen tot tijdschrift van het jaar. Sanne Groot Koerkamp van Glamour werd gekroond tot hoofdredacteur van het jaar.

Boek

De Libris Literatuurprijs ging in 2015 naar Adriaan van Dis voor zijn roman Ik kom terug. Volgens de vakjury schreef Van Dis (68) een "uitzonderlijke roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft".

'Sjoemelsoftware' gaat de boeken in als het woord van 2015; dat staat voor de software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden. Er is ook een irritantse woord van het jaar: me.

De Oxford Dictonaries koos de 'huilen van het lachen'-emoji tot Britse woord van het jaar. 

Spuntino van de Londense chef Russel Norman is volgens een vakjury het beste kookboek van 2015.

Lifestyle

Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse mag zich dit jaar de beste oliebollenbakker van Nederland noemen. De zaak kwam als beste uit de bus bij de AD Oliebollentest 2015.

Bezoekers van de online restaurantgids Iens kozen restaurant Boreas in Heeze, Noord-Brabant, tot beste restaurant van Nederland. Op de internationale gastronomische ranglijst 'La Liste' staat Restaurant de l'Hôtel de Ville in het Zwitserse Lausanne bovenaan.

Het beste café van Nederland staat volgens vakblad Misset Horeca in Esbeek: Herberg In den Bockenreyder voert de Café Top 100 aan.

Voor verschillende leeftijdscategorieën werd ook bepaald wat het beste speelgoed van het jaar is. Zo won Meccanoid G15 KS, een persoonlijke robot van 1,22 meter van meccano, in de categorie voor tien en elf jaar. En de Focus Drone won in de categorie twaalf plus.

En verder

Toiletjuffrouw Sannie van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht is door 3FM-DJ's Barend en Wijnand gekozen tot toiletdame van het jaar.

Ronnie Flex werd door het blad Esquire uitgeroepen tot de best geklede man van 2015. Presentatrice Sophie Hilbrand door tijdschrift Harper's Bazaar uitgeroepen tot vrouw van het jaar.

Volgens lezers van Kidsweek is hond Sako dier van het jaar. Het dier redde na een verkeersongeluk het leven van zijn baas Joseph (17) uit Canada, door hem warm te houden tot hij na veertig uur gevonden werd.