Wat gaat er op Eerste Kerstdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 25 december 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Viering Kerst

In een groot deel van de wereld wordt vrijdag Kerst gevierd. Op het Sint-Pietersplein luisteren tienduizenden mensen naar de Urbi et Orbi van de paus. Traditioneel bespreekt de paus in de zegen verschillende wereldgebeurtenissen. Om 13.00 uur wordt de kerstboodschap van koning Willem-Alexander uitgezonden en in Engeland spreekt koningin Elizabeth het volk om 15.00 uur toe. In Somalië is de viering van Kerst net als in 2013 verboden; volgens de Somalische overheid kan de kerstviering het islamitisch geloof beschadigen. 

Top 2000 uitgezonden

Vanaf Eerste Kerstdag tot oudjaarsavond wordt op NPO Radio 2 de Top 2000 gedraaid. Minister Jet Bussemaker opent het radio-evenement vrijdag. Hello van Adele is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 2000: ze staat op plaats 23. Eerder was al bekendgemaakt dat Imagine van John Lennon dit jaar de nieuwe nummer 1 is en Bohemian Rhapsody van Queen net als vorig jaar op de tweede plek staat. Hotel California van The Eagles staat op drie.

Vijf topwedstrijden in de NBA

In de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is eerste kerstdag traditioneel een van de hoogtepunten van het reguliere seizoen. Vrijdag staan er vijf wedstrijden op het programma, waarbij het duel tussen de Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors (start om 23.00 uur Nederlandse tijd) eruit springt. Vorig seizoen troffen beide ploegen elkaar in de NBA-finale, waarin de Warriors met 4-2 aan het langste eind trokken. Deze jaargang staan de teams eerste in respectievelijk de de Eastern en de Western Conference.

En verder:

Draait The Hateful Eight van Quentin Tarantino in de bioscoop. Channing Tatum, Samuel L. Jackson, Michael Madsen, Tim Roth en Kurt Russell vertolken de belangrijkste rollen. 

Is het ook Kerst voor dieren in Safaripark Beekse Bergen. Zij krijgen op 25 en 26 december een kerstdiner. 

Weer en verkeer

In de nacht van donderdag op vrijdag is het volgens het KNMI droog en is er weinig bewolking. In het oosten kan de temperatuur dalen tot 3 graden. In het Waddengebied gaat de wind mogelijk hard waaien. Op Eerste Kerstdag schijnt eerst de zon op veel plaatsen. In de middag neemt de bewolking vanuit het zuiden toe en er kan regen vallen. Het wordt maximaal tien graden. 

De ANWB verwacht alleen lokaal wat drukte door bezoekers van pretparken of evenementen. 

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie