Wat gaat erwoensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 december 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

OM eist geld terug van Ton Hooijmaijers

Het Openbaar Ministerie maakt woensdag bij de start van de ontnemingszaak bekend hoeveel geld het wil terugvorderen van oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers. De VVD-politicus werd in april in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen in zijn tijd als provinciebestuurder tussen 2004 en 2009. Over die periode moet hij een deel van zijn inkomsten afstaan. Hooijmaijers ontkent en gaat tegen zijn straf in cassatie. 

Leider Koerdische partij bezoekt Rusland

De leider van de Turkse pro-Koerdische Volkspartij brengt woensdag een bezoek aan Rusland, waar hij spreekt met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. De spanningen tussen Turkije en Rusland zijn hoog opgelopen nadat op 24 november boven Turkije een Russische straaljager werd neergeschoten. Rusland doet aan de zijde van de Syrische regering mee in de burgeroorlog. Koerdische strijders vechten in het noorden van Syrië tegen IS. 

Schutter abortuskliniek Colorado voor de rechter

De man die op 27 november bij een abortuskliniek in de Amerikaanse staat Colorado drie mensen doodschoot, moet voor de rechter verschijnen. De schutter Robert Lewis Dear bekende al schuld. "Ik strijd voor deze baby's", riep hij tijdens een eerdere zitting. Bij de schietpartij raakten negen mensen gewond. 

Drie Nederlanders in actie in eerste ronde WK darts

Op de laatste dag van de eerste ronde-partijen bij het WK darts in Londen gaan nog drie Nederlanders zich proberen te plaatsen voor de tweede ronde. De als 24e geplaatste Benito van der Pas neemt het op tegen de Duitser Max Hopp, Jan Dekker treft de als vijfde ingeschaalde Engelsman Adrian Lewis en de als negentiende geplaatste Jelle Klaassen ontmoet Joe Cullen uit Engeland. De avondsessie in Alexandra Palace begint om 20.00 uur Nederlandse tijd.

En verder:

- Vieren moslims de geboortedag van de profeet Mohammed. Het is de tweede keer in 2015 dat Mawlid an-Nabi wordt gevierd, omdat de islamitische Hijri kalender elf dagen korter is dan de Gregoriaanse, westerse kalender. 

Weer en verkeer

Woensdag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. Alleen in de vroege ochtend valt er nog wat regen in het oosten. In de middag wordt het 11 tot 12 graden bij een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Vanwege de kerstvakantie verwacht de ANWB voor woensdagochtend nauwelijks file.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie