Tarik Z., die begin dit jaar de studio van het NOS Journaal binnendrong, was ervan overtuigd dat de omroep ''veel leugens verkondigde'' en zweeg over ''het fundament van het huidige monetaire systeem''. Dit is wat er op 29 januari en daarna gebeurde.
 

Tarik Z. eist donderdagavond 29 januari zendtijd. 

Kort voor de uitzending van het Achtuurjournaal loopt de 19-jarige Z. het gebouw binnen. Hij bedreigt een beveiligingsmedewerker met, wat achteraf blijkt, een nepwapen. De uitzending van het Journaal wordt vlak na aanvang gestaakt.

In plaats van naar de studio van de uitzending, leidt de bewaker Z. naar een lege studio. Daar kan hij uiteindelijk overmeesterd worden door de politie. Het pand van NOS wordt ondertussen ontruimd.

Waarom deze actie?

In de rechtszaal betoogde Z. dat hij ervan was overtuigd dat de omroep ''veel leugens verkondigde'' en zweeg over ''het fundament van het huidige monetaire systeem''. Daar wilde hij ''het Nederlandse volk voor waarschuwen'', zei hij bij de rechtbank in Lelystad.

De 20-jarige verdachte heeft een bekentenis afgelegd.

Hij heeft gezegd dat hij alleen heeft gehandeld en niet namens een terreurgroep of andere organisatie. De advocaat van de student zei tegenover de NOS dat zijn cliënt geen verwarde man is. "Van begin af aan heb ik op een heldere manier met hem kunnen spreken over wat hij heeft gedaan."

Er is een onderzoek gedaan naar zijn persoonlijkheid. Er is geen psychische stoornis bij hem gevonden, maar Z. zou wel beschikken over waanachtige overtuigingen en flinke achterdocht.

Z. werd veroordeeld voor gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

De rechtbank legde Z. in juli tot dertig maanden gevangenisstraf op, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. ging in beroep tegen deze straf bij het hof in Leeuwarden.

In hoger beroep is Z. 22 december veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden, waarvan 24 voorwaardelijk.

Bekijk hier de verklaring van het hof:

NOS en NPO waren destijds onvoorbereid op eigen calamiteit.

Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement concludeerde eind april dat NOS en NPO weliswaar hebben geïnvesteerd in veiligheid en beveiliging, maar niet voorbereid waren op een gijzeling en zenderverstoring.

De Back-up rampenzender NPO 1 wordt halverwege 2015 sneller.

NPO 1 krijgt naar aanleiding van de inval een uitgebreidere back-up die ervoor moet zorgen dat de rampenzender van de NOS optimaal blijft functioneren, ook als zich calamiteiten bij de omroep zelf voordoen. Met deze uitgebreidere noodvoorziening kunnen technici de eindregie van de drie publieke televisiezenders op afstand bedienen.

Tijdens het incident bleven de kijkers van NPO 1 een uur lang verstoken van beeld, omdat het NOS-gebouw werd ontruimd. Ook de programmering van NPO 2 viel hierdoor twintig minuten weg.

NOS zendt beelden Tarik Z. niet meer uit. 

De NOS zal de beelden van de man in de toekomst niet meer laten zien. Het journalistieke doel is er niet meer en de privacy heeft nu de overhand, zei de hoofdredacteur. Na het incident werden de beelden aan de kijkers getoond.